Funktionärerna får tävlingen att flyta

Att få allting att fungera när man arrangerar en simtävling är ingen enkelt uppgift och kräver ett stort antal funktionärer. VT-sporten hängde med bakom kulisserna när Västerviks Simsällskap höll i andra deltävlingen av Ungdoms-Grand Prix.

Foto:

Simning2016-02-01 11:10

Om vi tar tävlingen som VSS arrangerade, så delades den upp i fyra olika pass över lördagen och söndagen där en massa lopp skulle genomföras. Till varje pass – som brukar ta runt tre timmar – går det åt ungefär 35 funktionärer med olika roller.

Det högste hönset är tävlingsledaren, och förutom denne så finns det personer som bland annat ska agera vändningskontrollanter, bandomare, det är distriktsfunktionärer, det är tävlingsfunktionärer, ja det är ett helt företag att anordna en tävling.

– Vi börjar förbereda oss långt innan tävlingen med att få ihop folk som kan hjälpa till, säger Lotta Ohlsén som ingår i VSS tävlingskommitté tillsammans med Sofia Sjöblad, Eva Nilsson, Inger Fjelstrenius och Kerstin Grimvall, en kommitté som har återkommande möten.

Västerviks SS har gott om personer som ställer upp ideellt när det vankas tävling. För att ytterligare stärka upp funktionärstruppen till såna här större tävlingar, så ansluter folk från klubbar som Oskarshamn och Kalmar och hjälper till. Detsamma gör folk från VSS när det är tävlingar i de städerna.

Innan varje pass hålls ett funktionärsmöte där de inblandade går igenom upplägget inför vad som komma skall. Det gäller att alla har full koll på sin uppgift, då det helst inte ska vara någon längre tid alls mellan varje lopp.

Och lopp är det sannerligen ingen brist på. 230 simmare, från tio olika klubbar, deltog och gav järnet i Västerviks simhall. Det sjuder av aktivitet – både i och utanför bassängen.

– Man är rätt mör efter en tävlingshelg, säger Sofia Sjöblad.

Det kan man förstå. Det är ett imponerande jobb som de gör, och funktionärsstaben är som en väloljad maskin när loppen är igång. Vid varje ände på de sju banorna sitter en person, och längs kanten på bassängerna går personer och kontrollerar så att simmarna inte gör några regelvidrigheter under loppen och håller sig till rätt simsätt.

Efter längderna görs tummen upp till varandra för att visa att allt har gått rätt till. Samarbetet är hundraprocentigt.

En som hade tagit plats var Mats Nilsson. I handen har han ett papper där det står vilka distanser som ska simmas just det här passet.

– För min del blir det tidtagning och att vara vändkontrollant som gäller, säger Mats Nilsson.

Lite av ett nav i tävlingen är sekretariatet. Där återfinns Inger Fjelstrenius från VSS tillsammans med Fredrik Björklund, Oskarshamn, och speakern Martin Harlenbäck, Linköping.

Tre datorer är uppkopplade.

– På den första datorn får vi in tiderna från varje bana. På den andra datorn får vi upp exakt vilken simmare det var som simmade på just den banan. Den tredje datorn är speakerns, där har han all info han behöver när han ska säga någonting. Så kan man säga om man ska förenkla det, berättar Fredrik Björklund.

Det är mängder av namn som ska in i systemet. En stor del av detta tar Inger Fjelstrenius hand om.

– Det är mycket förarbete innan tävling. Allt ifrån att skicka ut inbjudan och att ta emot anmälningar till att registrera allt i datorn och hjälpa till att fixa logi för klubbarna som kommer hit, säger Inger.

Ungdoms Grand Prix blev en lyckad tävling för flera VSS-simmare.

Lyckat blev även arrangemanget.

Tacka de väl sammansvetsade funktionärerna för det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!