Så ska golfen bli ett snabbare spel

Det ska gå snabbare och bli enklare att spela golf. Därför införs en mängd nya regler inför årets säsong. "Det är den största förändringen sedan 1950-talet", säger Fredrik Carlsson, instruktör på Mjölby golfklubb.

16 april 2019 09:00

Vi parkerar bilen vid banan i Miskarp utanför Mjölby och ser banarbetarna sätta i flaggorna i hålen på sommargreenerna. Det är dags för en ny säsong och sugna spelare finslipar puttningen på övningsgreenen. 2019 blir ett annorlunda golfår där ett flertal nya regler kommer att förändra spelet ute på banan. Fredrik och Magnus Carlsson på Mjölby GK har märkt av att det finns en stor nyfikenhet till det som komma skall.

– Vi hade fyra regelträffar under vintern med sammanlagt cirka 120 personer. Spelare i alla åldrar, män och kvinnor, deltog. Man märker att folk vill lära sig, säger Magnus Carlsson.

De nya reglerna trädde i kraft från årsskiftet och har redan börjat användas på exempelvis Europatouren. Enligt Fredrik och Magnus Carlsson är klagomålen få så här långt.

– Det kommer nog att göras en utvärdering efter den här säsongen, men hittills känns det bra. Allt som gör golfen enklare och snabbare är positivt, det är nog de flesta överens om, säger Fredrik Carlsson.

Den regelförändring som har fått mest uppmärksamhet är den att man inte behöver ta ur flaggan när man ska putta.

– Jag ser framför mig att man redan vid första utslaget kommer överens om hur man vill göra med flaggan. Enas man om att spela med flaggan i hål under alla 18 hål finns det väldigt mycket tid att tjäna, säger Fredrik Carlsson.

Golfsporten får ofta kritik för att ta för mycket tid i anspråk – många av de nya reglerna är direkta åtgärder för att motverka just långsamt spel. Uttrycket "readygolf" har lanserats, vilket innebär att den spelare som är klar slår, oavsett var medspelarna är på banan. Tidigare har det ju varit så att den som är längst från hål ska slå.

– För många är det här inga nyheter, det spelas redan så under sällskapsronderna, säger Magnus Carlsson.

Fredrik Carlsson tror att golfare måste lära sig att kommunicera bättre med varandra för att få rundan så effektiv som möjligt.

– Det krävs mer samarbete och snack mellan spelarna i bollen nu. De flesta vill att det ska gå fortare, nu måste alla ta ansvar för hur vi vill ha det när vi spelar, säger Fredrik Carlsson.

Vill man veta mer om de nya golfreglerna så har svenska golfförbundet gjort informativa filmer som ligger på youtube. Sök på "golfregler 2019".

Fem nya regler

Här är fem av de viktigaste nya reglerna:

Putta med flaggan i hål.

Gula och röda hinder kallas numera för pliktområden. Här får du både grunda klubban och provsvinga.

Droppa från knähöjd.

Maxtid för att leta boll är tre minuter istället för fem minuter.

Readygolf. Den som är klar spelar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Claes Nilsson