Stora utmaningar på hästryggen

16 ekipage gör upp när Europacupen i TREC intar Forsby i helgen. "Det är verkligen jätteroligt", säger deltagaren Anneli Fager.

Orienteringsmomentet är det som tar mest tid i en TREC-tävling. På bilden syns en obemannad kontroll utanför gården Forsby.

Orienteringsmomentet är det som tar mest tid i en TREC-tävling. På bilden syns en obemannad kontroll utanför gården Forsby.

Foto: Privat

ridsport2019-08-01 11:04

TREC, eller tävling i uteritt som det också kallas, kan liknas vid en mångkamp i friidrott där man måste kunna behärska olika tävlingsmoment för att vara framgångsrik. De tre grenarna som ingår är POR, MA och PTV.

POR innebär orientering efter utritad väg på karta, och det finns olika klasser och svårighetsgrader. Det är den grenen som tar längst tid att utföra och rids ofta under en dag medan de andra två genomförs dagen innan eller dagen efter.

MA är ett gångartsmoment där ekipaget ska visa en samlad galopp och en vägvinnande skritt på tid.

PTV är en hinderteknikbana där hästens lydighet, ryttarens ledarskap och ekipagets balans och harmoni bedöms. Man får poäng vid varje hinder som genomförs, och även denna gren går på tid.

Holland, Tyskland och Frankrike är de stora nationerna inom TREC, men Sverige tar sig mer och mer. Gården Forsby utanför Edsbruk är stället som har flest aktiviteter inom detta med bland annat en uppbyggd TREC-bana och fungerar som ett centrum för TREC i Sverige.

Anneli Fager är en lokal förmåga som har erfarenhet från allra högsta nivå inom sporten då hon har tävlat i VM. På lördag och söndag ställer hon upp i B-klassen med hästen Magic Fifteen.

– Det är alla olika moment som gjorde att jag fastnade för sporten, det är verkligen jätteroligt. Dessutom träffar man mycket folk och hästarna tycker också att det är roligt, berättar hon.

TREC är något som alla kan ställa upp i, oavsett ålder, kunskapsnivå och typ av häst.

– Ja, det finns klasser för alla. De allra yngsta får hjälp av vuxna som antingen rider bredvid eller går med och håller i hästen. Är du äldre men nybörjare finns det debutklasser där domarna berättar för dig hur du ska göra. Därför behöver du inte ha någon tidigare erfarenhet. Det spelar ingen roll vilken slags häst du har heller utan alla möjliga raser kan ställa upp, från shetlandsponny till stora halvblod. Små hästar har fördelar vid vissa hinder och stora hästar har fördelar vid andra, förklarar Anneli.

De lätta klasserna rider ungefär en mil i orienteringsmomentet, medan C-klassen rider 2,5 mil och B-klassen 3,5 mil.

Det gäller dessutom att rida på en viss tid och i en viss hastighet mellan kontrollerna, allt för att visa upp ett så bra samspel med hästen som möjligt.

– En annan utmaning är att få hästen att inte hänga med andra hästar som rider i ett exempelvis snabbare tempo eftersom hästar är flockdjur. Det är häftigt med TREC, avslutar Anneli Fager.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!