Ridbanorna är på gång

Västerviksortens Ryttarförening är på god väg att få till en proffsigare anläggning. ”Det kommer att bli kanonbra”, säger Bertil Willén.

VORF:s hoppbana har både planats ut och gjorts större. Dessutom byggs en större framhoppningsbana, trädäck, omklädningsrum och kontor.

VORF:s hoppbana har både planats ut och gjorts större. Dessutom byggs en större framhoppningsbana, trädäck, omklädningsrum och kontor.

Foto: Malin Belfrage

ridsport2017-03-17 07:30

Nu händer det grejer ute vid Målserum där det är full aktivitet med maskiner av olika slag.

– Hoppbanan lutade ju tidigare. Det skilde 1,50 meter från ena hörnet till det andra, det gör det inte längre. Det har vi planat ut. Det behövs bara lite mer stenmjöl så är det färdigt, berättar VORF:s Bertil Willén.

På banan finns även fibersand, ett material som bland annat finns på Friends Arena som består av sand och fiber som gör att man behåller fukten i underlaget, vilket ger bra fäste och svikt.

– Fibersanden köps i Baskarp utanför Jönköping, det blir precis så bra som värstingryttarna vill ha det.

Förutom den officiella tränings- och tävlingsbanan byggs en bana till som är i stort sett lika stor.

– Vi hade ju en liten framhoppningsbana bredvid som var 22 x 40 meter tidigare. Nu blir den 100 x 50 meter och ska fortfarande användas för framhoppning på tävlingar men även som tränings- och lektionsbana. På den kommer det inte att ligga fiber, utan bara sand, menar Willén.

– Det gäller att underhålla ordentligt, mycket vatten kommer att krävas. Just nu håller vi på och letar efter en vattenbeläggning. Ridbanorna ska vara klara senast den 5 maj då vi har tävling.

Kafeterian kommer också att byggas ut.

– Det ska bli ett trädäck med sittplatser där vi kan slå upp ett tält när det är tävling.

Utöver tävlingsområdet utomhus kommer även en byggnad med fyra omklädningsrum och ett kontor att byggas. Det planeras att stå färdigt i september/oktober någon gång.

– Som det har varit nu har vi inte haft några omklädningsrum, utan folk har fått byta om på toaletten. Det här kommer att bli världens lyft för oss, säger Willén.

Kostnaden för allt detta beräknas till 2,5 miljoner.

– Där har vi tur som har Sparbanksstiftelsen Tjustbygden som ställer upp med 1,8 miljoner, alltså 73 procent av kostnaden, säger Bertil Willén.

– Det stämmer att vi ställer upp med ett bidrag. VORF presenterade en stor utvecklingsplan som vi tyckte var intressant. Vi vill göra en insats för att nå många medlemmar, framförallt barn och ungdomar, de är fantastiskt duktiga. Det ska bli spännande att se hur det utvecklas, jag tror att det kommer att bli jättebra, säger Carl-Magnus Mårheden, verkställande tjänsteman i stiftelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!