"Nybörjartävlingen" Ponnia Cup arrangerades den gångna helgen av Västerviksortens Ridklubb, Gamleby Ridklubb, Falkens Hästsportklubb och Figeholmsortens Ryttarförening.
Elva hopplag och fem dressyrlag från nio olika klubbar gjorde upp. Bertil Wilén var tävlingsledare, Lars Englund överdomare, Maria Bergsten domare och Agneta Egermo banbyggare.
– Det är ju lite speciellt med lagtävling då ryttarna får en extra klubbkänsla, annars är det mycket individuellt inom ridsporten. Jag tror att de flesta barnen har fått en inblick i vad hästtävling är efter den här helgen, säger Bertil Wilén.
En ryttare som har fått både inblick och mersmak är Matilda Södervärn som tävlade för VORF-laget "Elenas Dressyrstjärnor".
På fredagens Lätt C:1 fick hon och sin nyinköpta ponny Vardra Santos ihop 49.630 poäng. Tillsammans med lagkamraterna Madeleine Olsson och Tuva Svakko, hamnade laget på en tredjeplats. På lördagen blev det ett rejält kliv uppåt för Matilda som rev ner stora applåder från publiken efter sina 54.074 poäng, även om laget tappade en placering.
– Jag var lite nervös när jag kom in på banan, men sen släppte det. Det gick mycket bättre nu (lördag) än i fredags. Han (Vardra Santos) lyssnade bättre och så kom jag ihåg hela banan den här gången, säger nioåringen som gjorde sin allra första dressyrtävling.
– Det är jättekul att tävla och att ha en egen häst att ta hand om, säger hon med ett brett leende.
Under söndagen väntade ännu mer dressyr och Matilda fortsatte att förbättra sig. 56.481 poäng blev det den här gången, vilket hjälpte laget att avancera tillbaka till tredje plats.
Vad är svårast, hoppning eller dressyr?
– Båda är nog lika svåra. Det allra svåraste är att komma ihåg banan.
Vad vill du satsa på i framtiden?
– Hoppningen. Det vore kul att få tävla i Globen någon gång, säger Matilda och drömmer sig bort.
Hemma i rummet sitter hästplanscher på väggarna och en gång i månaden dimper tidningen Ponny Girl ner i brevlådan.
– Jag älskar hästar och hoppas att jag får hålla på med det här när jag är vuxen också, säger nybörjaren som är redo för en lång karriär.
Utöver dressyren har det tävlats i hoppning och deltagarna har även fått en uppvisning av den relativt nya grenen Working Equitation.
– Arrangemanget har gått bra och vi har haft riktigt tur med vädret. Både på lördagen och på söndagen började det regna precis efter att vi var klara med hoppningen. Dressyren var inomhus så där var det aldrig någon fara. Det har varit en lugn och fin helg helt enkelt, säger tävlingsledaren Bertil Wilén.
För lokala resultat se sidorna 16–17.