Yogavecka arrangeras i Västervik

Kerstin Severin på Maingat Yoga, tillsammans med elva andra instruktörer, arrangerar en yogavecka i Västervik. "Alla får chansen att hitta sin stil", säger hon.

Helene Svärdstål, Git Jansson, Kristin Ludvigsson, Kerstin Severin och Ann-Sofie Vennersten är fem av tolv yogainstruktörer som håller i pass under yogaveckan i Västervik. Fattas på bilden gör Jill Weidenstolpe, Karin Johansson, Katja Jennekvist, Linda Bohm, Maria Johansson, Tuulikki Kinnunen och Ucci Ask.

Helene Svärdstål, Git Jansson, Kristin Ludvigsson, Kerstin Severin och Ann-Sofie Vennersten är fem av tolv yogainstruktörer som håller i pass under yogaveckan i Västervik. Fattas på bilden gör Jill Weidenstolpe, Karin Johansson, Katja Jennekvist, Linda Bohm, Maria Johansson, Tuulikki Kinnunen och Ucci Ask.

Foto: Malin Belfrage

Motion & hälsa2021-08-14 10:00

Idén uppstod nu när samhället börjar öppna upp sig igen efter en lång period av restriktioner på grund av coronapandemin.

– Dels det, att jag ser att folk vill ut och komma igång igen, men även för att det har flyttat hit många yogainstruktörer som vill hålla i egna klasser. Det är tätt med yogainstruktörer i Västervik med utbildningar från världens alla hörn. Varför inte använda oss av den enorma kunskapsbas som finns, säger Kerstin Severin, grundaren av Maingat Yoga.

Tre salar har hyrts under vecka 34 i Gamla Centrumgården och hos Maingat Yoga där de flesta yogaformer kommer att utövas på ett coronaanpassat sätt.

– Det blir ett unikt tillfälle att prova på vilken form av yoga som passar en själv. Ett stort gottebord att botanisera bland, helt enkelt, förklarar Kerstin.

undefined
Git Jansson, Kristin Ludvigsson, Kerstin Severin, Ann-Sofie Vennersten och Helene Svärdstål erbjuder allt mellan meditation, lymfyoga och barnyoga till medicinsk och mer fysisk yoga.

På Maingat Yogas hemsida kan man boka in sig på de pass man är nyfiken på.

– All yoga handlar om att ta en paus och hitta fokus för att få balans i livet. Andningen är det primära. Vi tar ofta för korta andetag och här lär vi oss att andas på ett sätt som är hållbart i längden, berättar Git Jansson och förklarar ett par vanliga missuppfattningar kring yogan.

– Det är ingen religiös historia som många tror. Man behöver heller inte vara vältränad eller vig. Alla pass anpassas efter varje individ och varefter lär man sig hantera stress bättre och bli mer kroppsmedveten.

undefined
Helene Svärdstål, Git Jansson, Kristin Ludvigsson, Kerstin Severin och Ann-Sofie Vennersten önskar ett stort samlingshus för yogan framöver.

Kristin Ludvigsson leder passen för barn mellan sex och tio år.

– Jag utgår från en magisk saga och rörelse. Det är en lekfull form att träna koncentration. Föräldrar behöver inte vara rädda för att deras barn kanske har myror i brallan utan det här är för alla. Vill föräldrarna följa med får de delta på passet. Jag märker att yogan stärker barnens självkänsla, menar Kristin.

Helene Svärdstål är lymfolog och håller i lymfyogan.

– Vårt lymfsystem är en stor del av allt som händer i kroppen. Jag hjälper till att få igång ett flöde och en medvetenhet om vad vi gör, säger hon.

Ann-Sofie Vennersten, yogainstruktör på Maingat Yoga, upplever att yogan även kan hjälpa till mot psykisk ohälsa.

– Det här är ett tillfälle att äntligen få vara tillsammans och uppleva gemenskap igen. Drömmen är så klart att kunna ha ett större samlingshus för yoga i framtiden där människor kan skapa nya rutiner och må bättre, och yogaveckan är ett bra sätt att få känna på hur det skulle vara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!