Mustafa Mohamed om vägen till framgångarna

Vägen till framgångarna har inte varit spikrak för Mustafa Mohamed. Det berättade han under en inspirerande föreläsning på Bryggaren.

Mustafa Mohamed berättade om flytten från Somalia till Sverige inför Bostadsbolagets personal.

Mustafa Mohamed berättade om flytten från Somalia till Sverige inför Bostadsbolagets personal.

Foto: Rikard Nilsson

Motion & hälsa2022-12-06 21:00

Mustafa är en av Sveriges mest meriterade långdistanslöpare och är svensk rekordhållare på 3 000 meter hinder och på maraton. Han har deltagit på sex EM, fem VM och två OS. Vid VM i Osaka 2007 kom han på fjärde plats, bara slagen av löpare från Kenya.

Inledningsvis pratade Mustafa om sin uppväxt i hemlandet Somalia där han under två år levde som nomad och bodde i hydda.

Hans föräldrar skiljde sig tidigt och som elvaåring flyttade familjen till Sverige sedan hans mamma träffat en svensk man.

– Det var blandade känslor att lämna Somalia eftersom det var det enda livet jag kände till. Det var skönt lämna inbördeskriget, men samtidigt tråkigt att lämna släkt och vänner, säger Mustafa Mohamed.

Det var i december 1990 som familjen kom till Lysekil.

– Mamma hade berättat att de skulle vara kallt och att det snöade, men ordet snö finns inte i det somaliska språket. Jag hade svårt att greppa det där med snö innan jag fick uppleva det själv. Den största utmaningen var kylan. Den andra stora utmaningen var språket. Språket var nyckelen till att komma in i samhället.

En annan nyckel som gjorde att Mustafa fick nya kompisar var idrotten.

– Om vi inte kunde förstå varandra, så kunde vi spela fotboll med varandra.

Mustafa var 16 år när han fick upp ögonen för löpningen. Det tog inte lång tid innan framgångar började komma.

– Jag hade inte mycket talang i fotboll, men jag märkte ganska snabbt att jag hade talang i löpningen. Framgångarna i löpningen gjorde att jag fick berömmelse och självförtroende. Jag började drömma om OS när jag såg de stora stjärnorna på teve.

Mustafa kom med en del tips för åhörarna för att underlätta träningen: Tänka på sitt mål, träna med andra, träna med musik, variera träningen, på med träningskläderna, lite är bättre än inget.

När det gäller loppen Mustafa genomför har han ett tidsmål eller placeringsmål. Efteråt vill han kunna säga att "idag kunde jag inte ha gjort mera och då är jag nöjd."

Enligt Mustafa kan det vara bra med motgångar som kan bestå av skada, sjukdom eller ett dåligt lopp.

– Kan man lära sig något av sina motgångar är det bra. Mina motgångar har gjort mig starkare. Man ska ha kul på vägen och det blir lättare om man har kul.

Nästa år väntar några maratonlopp plus kortare lopp. Det är inte omöjligt att Mustafa försöker försvara segern i Västerviksmilen.

– Jag måste försöka slå banrekordet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!