Leif Nachtweijs stora mål är att genomföra Iron Man i Kalmar i augusti, men det är bara om han lyckas få ihop sponsorer då det kostar cirka 7 000 kronor att delta. Om inte, kör han Kalmar Swimrun tillsammans med hustrun Jenny Nachtweij istället.
En annan tävling han har ögonen på är BAMM (Björkliden Arctic Mountain Marathon) fjällorientering där man springer uppe på fjället med all sin packning på ryggen; tält, sovsäck, math och kläder, vid riksgränsen i två dagar.
– Sträckorna är tre, fem och sju mil. Jag siktar in mig på tre mil till att börja med, säger han.
Innan dess är det Eksjö Swimrun där Leif och hans fru är regerande mästare på kortdistans de senaste två åren. Dock har de inte möjlighet att försvara titeln i år då en av sönerna tar studenten.
Med tanke på de extrema utmaningarna Leif tar sig an förstår man att han är vältränad.
Leif tränar nämligen varje dag och badar som regel tre gånger i veckan i Gamlebyviken, året runt.
– Jag är 61 år men känner mig på många sätt mer vältränad än någonsin.
Hur ser en vanlig dag ut i ditt liv?
– Jag stiger upp runt klockan 05 varje dag. Innan jobbet kör jag ett lätt träningspass för att vakna till och komma igång i knopp och kropp. Antingen simmar jag eller så springer jag från mitt hem i Kvännaren till Myntbryggan och badar och sen springer hem igen. Endorfinerna som produceras då gör mig glad, skärpt och lugn, en känsla jag bär med mig till skolan och eleverna sen.
Leif tävlar numera för att det ska vara en liten färgklick och krydda i livet. Inte som förr där minuter och sekunder räknades.
– Man är ju för gammal för att vara med på OS nu, så tävlandet blir mer på skoj, som en del av livets alla intressen.
För att utveckla simningen och bli bättre i simmomentet i swimrun har han tagit hjälp av Anders Ohlsén, tidigare OS-kanotist och simtränare i Västervik med en mängd rekord bakom sig.
– Kul att lära sig nytt och att se att det finns mycket kvar att utveckla teknikmässigt. Anders har verkligen gjort underverk, säger Leif.
Leif inledde sin idrottskarriär som fäktare efter att ha hållit på med alla möjliga sporter, exempelvis segling, paddling, fotboll, handboll, badminton och mycket annat.
Men det var de individuella idrotterna som passade honom bäst.
– Jag har alltid haft en löparkropp och varit noggrann med träning, kost och sömn. Men det var först vid 20–25-årsåldern som jag förstod hur mycket kosten betyder för träningen.
Leif började springa på allvar när han var 14 år. På 90-talet började han med triathlon och tränade då tillsammans med Thomas Gustavsson som var svensk mästare på långdistans och som ställt upp på VM i Iron Man på Hawaii. Leif blev uttagen att åka på flera landslagsläger och var inte långt ifrån att komma hela vägen fram till landslaget, men var precis snäppet under. I Göteborgs Triathlon kom han trea på halvdistans och var rankad sjua i Sverige i tuff konkurrens.
Stockholm Marathon har han avverkat på 2,40, Lidingöloppet 30 kilometer på 2,40, och 2,4 kilometer på 7,44. Han är dessutom svensk mästare i halvmarathon för åldersklassen H55. Men trots de fina tiderna lessnade han på löpningen.
– Löpning är fortfarande min stomidrott, men för att inte tröttna kör jag simning, kampsport och någon form av bollspel en gång i veckan. Att hålla på så har gjort mig till en bättre löpare och som dessutom har kunnat hålla mig hyfsat från skador, berättar Leif.
Han fastnade för triathlon som innehåller tre grenar (simning, cykling, löpning) och var anmäld till sin första triathlon på långdistans men valde att inte genomföra den då han hade anorektiska symtom.
– Elitidrott är inte alltid nyttigt, så är det bara. Det är inte helt ovanligt att både killar och tjejer kan drabbas av detta med tanke på den psykiska såväl som den fysiska press man utsätter kroppen för.
– Farsan sa åt mig att jag inte såg normal ut. Jag var 1,80 lång och vägde 63 kilo. Jag fick hjälp av en dietist. Numera kan jag äta godis och chips utan att få ångest. Så var det inte tidigare. Men symtomen lever ändå kvar lite grann. Har man en gång drabbats är det svårt att bli av med det. Jag är emellertid fortfarande noggrann med träning och kost, men livets villkor har medfört att jag inte är lika extrem längre, vilket jag är glad för.
För att få balans i livet och inte enbart fokusera på träning och kost försöker Leif lära sig att spela instrument och snickra.
– Livet är mer än bara en sak. Ett balanserat sinnelag är A och O för livskvaliteten. Familjen är alltid prio 1 givetvis och sen jobbar jag en del med mindfulness, att vara närvarande här och nu och inte sväva iväg framåt och bakåt. Det ger mig perspektiv och lugn.
Sina erfarenheter genom livet har medfört att Leif har fått sig en rejäl tankeställare på vad han verkligen vill göra i livet.
– Jag har arbetat som idrottslärare i över 30 år och trivs bra med det, men nu vill jag även hinna med andra saker.
Vid sidan av läraryrket har Leif därmed öppnat eget företag, LöparLeif, där han masserar, är personlig tränare och ger kostråd. Tyngdpunkten i företaget ligger på massage och ambitionen är att företaget ska bära sig.
– Jag är diplomerad massör, har studerat sjukgymnastik vid Linköpings universitet och har arbetat med massage till och från sen 1998. Jag har mellan sex och åtta patienter i veckan. Jag ger även kostråd till patienter som vill gå ner i vikt. Det är jätteintressant och man lär sig jättemycket på vägen när man coachar, säger Leif som håller till vid massagerummet på Actic.
– Något jag även håller på att utveckla nu är att bli personlig tränare online och kunna guida folk på nätet. Nätbaserad coaching vore det ultimata målet.
Om inte det vore nog hjälper Leif till med guidade turer för Ostkustens Kajak under sommaren där han bland annat kommer att hålla i yogapaddling, trubadurpaddling, fullmånepaddling och prova på.
Ännu fler framtida mål han har är att tävla på veteran-SM i marathon i september, springa Lidingöloppet 15 kilometer i oktober, genomföra Vasaloppet under sex timmar någon gång (har varit tre minuter ifrån att klara det), vandra genom Sverige och Norge, paddla hela Norges kust och vandra alpkedjan från München till Nice.
I del 3 kommer vi att få följa med Leif under ett par träningspass och se hur han tränar och även få tips om vad man ska tänka på.
*Om du har problem med ätstörningar kan du söka hjälp på friskfri.se.