Den stora förändringen i livet för då 43-årige Jonas

Från en vanlig motionär till att bli elitidrottare. För Västerviksbördige Jonas Bohr tog livet en stor vändning för cirka 13 år sedan.

Jonas Bohr har testat sina gränser vid flera tillfällen i olika cykelsammanhang. Nu innehar han fyra världsrekord.

Jonas Bohr har testat sina gränser vid flera tillfällen i olika cykelsammanhang. Nu innehar han fyra världsrekord.

Foto: Annica Lindeberg

Motion & hälsa2023-06-15 18:00

Det var när döttrarna påpekade att Jonas, som då var 43 år, började få en kulmage som han valde att börja cykla de 17 kilometrarna från hemmet i Sollentuna till jobbet på Kungsgatan i Stockholm istället för att ta bilen där han oftast fastnade i bilköerna.

– Det var ett sätt att röra på sig och samtidigt få smidig motion. Jag började köra mer och mer och till slut blev jag fast. Sedan ville jag se hur långt jag kunde ta det här. Jag har alltid varit en idrottskille och har alltid gillat sport. Jag kommer från en generation där det var mycket sport. Jag spelade ultimate frisbee och bordtennis när jag bodde i Västervik, säger Jonas Bohr.

Jonas kom till Västervik i femårsåldern när hans mamma fick jobb på Slip Naxos och bodde där till mitten av 1990-talet. Jonas har några kompisar kvar i Västervik, men det finns ingen släkt kvar.

undefined
Jonas Bohrs prestationer på cykeln har fått stor uppmärksamhet runt om i världen.

Som 43-åring trodde inte Jonas att han skulle bli en elitidrottare.

– Jag fick ganska snabbt framgångar när jag började tävla och då ville jag se hur bra jag kunde bli. Svaret på den frågan har varit den största drivkraften fram till nu eftersom jag har inte riktigt fått det svaret ännu. Jag har blivit lite bättre hela tiden. Som 55-åring slog jag alla min personbästa och så länge jag inte har fått svaret på var gränsen är har det varit kul och inspirerande att fortsätta.

Något som har drivit Jonas är att slå världsrekorden på hur snabbt man kan solocykla 100 kilometer, 100 miles och 200 kilometer. Dessa tre rekord slogs samtidigt sommaren 2021 på en ovalbana. 

Dessutom har Jonas rekordet för 100 kilometer landsväg. Det rekordet slog han hösten 2022 mellan Värnamo och Skillingaryd.

– Då letade jag efter en väg som jag bedömde skulle vara snabb att cykla på med start och mål på samma ställe.

Alla fyra världsrekorden som Jonas har gäller för samtliga åldrar. 

– Samtidigt vill jag poängtera att det finns proffs som kan cykla fortare än vad jag gör, men när det gäller rekorden som jag har kan man jämföra det med Guinness rekordbok. Du måste ha rekvisit som måste vara uppfyllt för att rekorden ska räknas. Det är ganska komplext att slå rekorden och det gör att det blir en stor exklusivitet runt det samtidigt som det inte är så många som ger sig på att försöka slå rekorden.

Vad är drivkraften för att fortsätta?

– Jag har cyklat Vätterundan många gånger på snabba tider. 2019 cyklade jag på sex timmar och 37 minuter. Det är den näst snabbaste tiden genom tiderna, men detta skedde i lag. I år ska jag cykla ensam och det kommer bli en tuff utmaning. Sedan ska jag köra VM i augusti i Glasgow i min åldersgrupp där jag räknar med att vara med och konkurrera om medaljer, svarar Jonas.

Hur mycket träning blir det?

– Jag brukar snitta 10–12 timmar i veckan. Jag har ett jobb som gör att jag kan jobba kvällstid.

undefined
Jonas Bohr (höger) på VM i Trento, Italien, hösten 2022.

Det har inte varit en dans på rosor hela tiden, utan Jonas har råkat ut för några otäcka krascher. Bland annat fortsatte han att cykla med ett brutet nyckelben efter en felaktig diagnos. Det ledde till en allvarlig sjukdom som kunde ha varit dödlig.

– Jag kom in i grevens tid och fick en massa antibiotika. Ett halvår senare bröt jag höften när jag cyklade till jobbet. Det var en jäkla smäll eftersom det är kroppens största ben och det gick av på tjockaste stället, säger Jonas Bohr i dokumentären Growing young – vägen till världsrekord.

Ett år senare kraschade Jonas våldsamt i en tävling på Mallorca där han slog i vänstersidan ordentligt.

– Jag bröt elva revben och punkterade lungan. Då kände jag att nu blir det tungt. Men jag läkte fort och mindre än tre månader efter alla brutna benen körde jag veteran-SM och klarade mig bra. Det var en otroligt mental seger att kunna komma tillbaka. Efter det gillar jag inte att tävla utför, så det har haft sitt pris också.

– Det är inte alltid lätt och det ska inte vara lätt. Det är ju genom svårigheterna, utmaningarna och motgångarna som vi människor lever och lär samt utvecklas och förhoppningsvis kommer ut lite klokare på andra sidan. När jag känner mig som starkast är det som om jag har knäckt någon slags kod, säger Jonas Bohr i dokumentären.

undefined
Jonas Bohr firar sedan han slagit nytt världsrekord på 100 kilometer landsväg.

Dokumentären Growing young – vägen till världsrekord handlar om Jonas resa från "late bloomer" till världsrekordsförsök som går att se på pluto-tv. TV-teamet följde Jonas under ett års tid på olika tävlingar, bland annat vid världsrekordförsöken samt vid VM i Italien. Producent för dokumentären är Annica Lindeberg, även hon uppväxt i Västervik.

Personligt

Namn: Jonas Bohr.

Ålder: 56 år.

Familj: Fru och tre döttrar.

Yrke: Entreprenör inom finansbranschen samt driver Cellexir.

Äter helst: God mat.

Dricker helst: Gott vin eller champagne

Ser helst på: Serier eller sport.

Läser helst: Dokumentärer.

Lyssnar helst på: Bob Dylan, Bruce Springsteen och Lars Winnerbäck.

Reser helst till: Thailand.

Rekorden: 100 km: två timmar och 14 minuter, snittfart 44,7 km/h, 200 km: fyra timmar och 37 minuter, 43,3 km/h, 100 km landsväg: Två timmar och tio minuter, 45,93 km/h.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!