I sportens värld känner kanske de flesta från Västerviks kommun till Daniel Farray som en målfarlig forward som har vunnit både Guldbollen (pris som årets mest värdefulle spelare) och skytteligan i den lokala fotbollen. Men numera är det ingen fotboll överhuvudtaget på 36-åringens schema.
Stockholmspolisens idrottsförbund anordnar varje år en tävling som kallas för TCA (toughest competitor alive), och den ingår i World Police and Fire Games som går varannat år – ett slags VM för poliser och brandmän. Dessutom är det SM-status på tävlingen från och med i år.
För endast tre månader sen kom polisen från Västervik på att han ville testa det här.
– Jag började träna två, tre pass om dagen och såg över min kost där jag drog ner på kolhydrater, började äta var tredje timme och skippade onyttiga saker. Fem kilo gick jag ner, främst för att bli lättare i chins och i repklättring, berättar Daniel.
TCA består av åtta grenar som genomförs under en dag. Varje gren ger poäng och den som har mest poäng efter åtta grenar vinner.
– Vi höll på från klockan åtta på morgonen till klockan fyra på eftermiddagen förra lördagen. Man hann aldrig vila eller äta utan jag fick trycka i mig bars, bananer och vätska för att motverka kramp och sånt. Jag hann få i mig en tiondels sallad också.
Grenarna är fem kilometers löpning, kulstötning, 100 meter sprint, 100 meter simning, repklättring uppför 6,1 meter med bara armarna (se videoklipp på vt.se), bänkpress, chins och avslutningsvis en klassisk hinderbana.
– Vi har tyvärr ingen hinderbana i Västervik, och så har jag ont i ett knä som har gjort att jag inte har sprungit så mycket. Istället har jag tränat mycket simning, chins och repklättring. Jag kände mig i bra form, men trodde att jag skulle tappa en massa på löpningen.
Daniel sprang fem kilometer på imponerande 19 minuter och 23 sekunder. Trots den fina tiden låg han i mitten av fältet.
– Konkurrensen var stenhård. När jag kom dit och såg alla ville jag bara åka hem igen. Jag trodde att jag skulle komma sist, alla såg ut som världens elitidrottare med senaste träningsutrustningen. Men det gäller att vara jämnbra på allt. Många var riktigt bra på vissa grenar, men inte på alla.
100 meter hade Daniel inte sprungit sen han var yngre. Ändå drog han till med tiden 11,84 sekunder. Det svenska rekordet för herrar och damer ligger på 10,18 respektive 11,16.
– Varje gren var en sån fruktansvärd urladdning, och att då avsluta med en hinderbana var tufft. Benen var ordentligt stumma, säger Daniel som innan dess vann grenen ”chins” där man hänger med händerna i en stång och drar upp hakan över stången.
Men i det här fallet var man tvungen att hänga och vänta i minst tre sekunder mellan varje chin, betydligt tuffare än vanligt alltså.
– Jag visste inte hur jag låg till inför hinderbanan. Men då den som låg sist började så hoppades man att ens namn inte skulle ropas upp alttför tidigt. Vi var två kvar när det var min tur och det skilde två sekunder upp till ettan.
Var du nervös?
– Nej, jag visste att jag var bra tränad, och jag kände att om jag sprang som jag brukar göra och inte ramlade så skulle de inte ta in något bakifrån i alla fall.
Daniel tog in fem sekunder och vann därmed med tre sekunders marginal.
– Det var otroligt tungt. Det gäller verkligen att ha ett pannben också.
Innebär det här att du är Sveriges tuffaste polis?
– Haha, ja den dagen var jag väl det, svarar han ödmjukt.
Att vinna första gången man deltar går dock inte obemärkt förbi. Nu är Daniel inbjuden till World Police and Fire Games som går i Fairfax, USA nästa sommar. Där finns 15 000 deltagare från 40 olika länder på plats.
– Jag har fått blodad tand, och hittar jag en sponsor kommer jag nog att åka. Om jag får nöta teknik kommer jag att bli mycket bättre.
Men för att bli svensk mästare och den tuffaste levande tävlanden krävs ett enormt jobb.
– Jag kontaktade Västerviks simsällskap och fick hjälp med simningen, jag kollade starter och teknik i löpning på Youtube, och har fått mycket hjälp från kompisar och kollegor. Utan familjens stöttning hade det aldrig gått. Det har varit ett par tuffa månader, men det var det värt, säger Daniel Farray, tuffast i Sverige.