Kogaråsen i Hummelstad invigdes 1957 efter att ideella krafter i Hummelstad IF färdigställt planen.

Fram till 1971 spelade Hummelstad IF sina matcher i division 6 på Kogaråsen. Sista säsongen blev det en niondeplats med tio poäng. 1972 gick föreningen ihop med Blackstad IF.

Många har sagt att Kogaråsen var kommunens vackraste belägna plan med utsikt över sjön Kogaren.

Artikelbild

| Byggnaden där omklädningsrummen var finns kvar på Kogaråsen.

Tack vare det höga läget på åsen och en sandig jord gjorde att den alltid blev tidigt spelklar på våren. Det innebar att flertalet av kommunens fotbollslag förlade sina träningsmatcher dit för att få möjligheten att få spela på gräs istället för på grus.

 

Blackstad IF hade ansvar för planen vidare fram till 2010 när klubben valde att sälja den.

"Det är inte utan vånda vi säljer, men det är det enda rimliga", sa Per Svensson, ordförande i Blackstad IF, i en intervju till VT från 2010.

Artikelbild

| Ställningen där matchklockan satt finns kvar, men inte själva klockan.

Klubben hade hört sig för hos scouterna, bygdegårdsföreningen i Hummelstad och Ridklubben Falken i Frösvi, men alla tackade nej till att ta över skötseln av planen.

Till slut såldes Kogaråsen till Bo och Anita Johnsson, som äger Kälkestad gård och marken intill fotbollsplanen. Köpesumman blev 100 000 kronor. I dag används marken som betesmark.

Artikelbild

| Fundamentet där en av flaggstängerna har stått finns också kvar.

Det som påminner en besökare om att Kogaråsen är en gammal fotbollsplan är att byggnaden för omklädningsrummen finns kvar. Ställningen där matchklockan en gång i tiden satt finns också kvar samt två fundament där flaggstänger har varit placerade.

Uppgifterna är hämtade från www.idrottsplatser.se samt VT:s arkiv.