Trots ledighet har många IFK-spelare hållit igång på egen hand. Och när den gemensamma träningen återupptas nästa vecka kommer konkurrens och intensitet att snäppas upp ytterligare.

– Jag kände redan förra säsongen att spelarna hade steppat upp och jag tror ju inte att det blir sämre det här året, säger IFK-tränaren Fredrik Walfredsson.

Det starka säsong som gav en plats i division 4 har bidragit till ett lättare arbetsklimat för de som planerar säsongen.

– Det är en tydlig skillnad. Till exempel är det klubbar som hör av sig och vill ha träningsmatcher, därför har vi lyckats få till så vi bara ställs mot division tre- och fyra-lag på försäsongen.

Totalt har IFK åtta träningsmatcher inbokade. Låter det mycket?

– Från och med februari ska vi träna tre dagar i veckan och då har vi en idé om att lägga in några veckomatcher för att på så sätt bryta av träningen lite, förklarar Walfredsson.

Närmast till hand för de blåvita är en inomhuscup i Linköping, Håkan Sandbergs Minne, som spelas åtta mot åtta.

– Det är en cup som sträcker sig över två helger. Först är det gruppspel helgen 25–27 januari och sedan finalspel helgen efter. Fram till dess tränar vi 1-2 gånger i veckan för att förbereda oss inför den turneringen, med spel på den ytan och så vidare.

Sedan kommer alltså uppväxlingen och IFK:s tydliga ambition från spelar- och ledarhåll är att träningsdosen ska vara tre gånger i veckan.

– Känslan är att det finns ett sug efter att träna i den här truppen.

Vasilios Manousaridis och Pekka Kourunen kommer även 2019 att vara med i IFK:s ledarstab, precis som Peter Tirheden som ju togs in i höstas.

Hur ser läget ut kring organisation och trupp?

– Det har pratats lite om att plocka in ytterligare någon ledare, så att vi alltid kan vara två eller tre ledare på träning. Men hur det blir och om det blir så vet jag inte i dagsläget.

...och truppen?

– Vi utgår i dagsläget ifrån det vi ha. Det är väl inte omöjligt att det dyker upp någon till men det är långt ifrån säkert och blir det så skulle det bli en bonus.

Det låter mystiskt.

– Haha, ja kanske. Det kan bli någon förändring framöver, säger Walfredsson avslutande.