Fasko ser fram emot utmaningen

Mycket är nytt i Västerviks FF, som städade ur en del efter fjolårets kräftgång. Och den som ska leda dem in i den nya eran är Ergest Fasko, 28.

11 april 2019 07:00

Ni kanske minns turerna när Västerviks FF skulle tillsätta Magnus Fälts efterträdare. Man presenterade först duon Ergest Fasko/Kliton Bakiu, innan den sistnämnde återvände till IFK Västervik. Fasko blev kvar och staben har kompletterats med rutinerade Stefan Gustavsson och Johan Karlsson Törndal. Dessutom är Per-Inge Gustavsson med även i år.

– Jag är jättenöjd med tränarna och litar på dem fullt ut. Vi har ett bra samarbete, säger Fasko när Sporten sätter sig ned med honom.

Men hur gick det egentligen till när övergången blev klar? Fasko hämtades in från IFK – för vilka han i första hand hade spelat, men också fungerat som assisterande tränare.

– Efter säsongen hörde jag att VFF var intresserade. Jag vill satsa som tränare och märkte att det inte fanns plats för mig som det i IFK. Jag pratade med VFF och det kändes bra, så vi kom överens, berättar Ergest Fasko.

Det märks att han är laddad. Det är dock ingen planlös eufori utan snarare fokus och målmedvetenhet som genomsyrar Fasko. Han förklarar sin grundfilosofi han försöker implementera i VFF:

– Den går ut på att vara organiserade. Veta hur och när vi ska göra vad och framför allt göra det tillsammans. Vi kommer att spela ett 4-2-3-1-system med mycket fart på kanterna och mycket folk i straffområdet.

En utmaning för Fasko i sitt första uppdrag som ansvarig tränare har varit att få med sig det äldre, rutinerade, VFF-gardet på tåget. Responsen hittills: positiv.

– Just den biten var något jag funderade på innan jag hoppade på uppdraget men hittills har det varit perfekt. De är jättepositiva, menar Fasko. Som dock verkar få klara sig utan mittfältsdynamon Jimmy Svensson.

– Vi får se framöver hur det blir med Jimmy. Han har varken spelat eller tränat något än men vi har en dialog.

Kommer du själv att spela?

– Från början tänkte jag att jag kan hoppa in om matchen var avgjord och spela lite, men jag tror att det kommer att bli mer än så, speciellt då jag har bra tränare som jag litar på vid sidan av.

Under förra säsongen, där VFF slutade femma, var offensiven ett sorgebarn. Laget hade ingen klockren striker-lösning och gjorde således inte särskilt många mål. Till i år har flera offensiva kort plockats in men bara Alfred Grahn som renodlad anfallare.

– Alfred är en jätteduktig fotbollsspelare som är stark i kroppen och på huvudet. Han och Petter Olovsson konkurrerar på topp, förklarar Fasko.

Vad är då målsättningen för årets upplaga av VFF? Jodå, det är ett lag för toppen.

– Definitivt. Vi ska vara med där uppe och slåss om de allra första platserna. Jag tycker att vi har materialet för det men hos oss handlar det om att göra det tillsammans hela tiden. Vi har inga stjärnor hos oss utan vi jobbar som ett lag, det är det som ska ta oss dit.

Försäsongen har gått bra för laget, som har vunnit allt hittills, med en målskillnad på 19–3. Bland annat har från division tre nedflyttade Grebo besegrats.

– Vi är på rätt väg och har gjort bra resultat. I premiären får vi se lite mer vad vi går för då vi ställs mot Gullringen. De satsar för att ta sig tillbaka till trean.

Nervöst?

– Inte nervöst utan mer en längtan.

Till sist: tränaryrket, är det något du vill göra en karriär av?

– Absolut. Jag har C-diplomet och till hösten ska jag ta nästa steg. Jag älskar fotboll och kollar så mycket jag kan. Är det fotboll på TV så tittar jag, avslutar VFF-tränaren med ett leende.

Inför säsongen

Lag: VFF

Seriepremiär: Hemmamatch mot Gullringen

Seriefavoriter: Oklart

Målsättning: Topp två.

Nyförvärv: Marcus Elb, AIS, Niclas Bengtsson, GIF, Awet Shambel Habtu, AIS, Johan Sjökvist, IFK, Ergest Fasko, IFK, Nertil Bakiu, Olsjan Xhafa, AIS, Oscar Eriksson, Edsbruk, Robin Lundahl, do, Alfred Grahn, IFK

Spelarförluster: Tobias Bertilsson, IFK, Christopher Sjöblad, do, Jimmy Svensson, Håkan Karlsson, Gunnebo, Robert Hagelin, Hjorted/Totebo, Björn Söderström, slutat.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonathan Åhman