Världens längsta skidlopp går från Jokkmokk norr om Polcirkeln till Njavee och tillbaka. Wille Momark förbereder sig som bäst för utmaningen som går av stapeln 29 mars. I ryggen har han många lopp och framförallt klassiker som Vasaloppet.
– Jag har cirka 70 träningspass i olika former, främst cykling, stakmaskin och längdskidåkning sedan september. Jag har fått in runt 75 mil på skidor hittills och räknar med 25 mil till innan starten i mars, berättar Wille Momark.
I år ingår dessutom loppet som startade 1884 för första gången i långloppsvärldscupen Ski Classics. Åkningen är klassisk stil och loppet som startar 05.00 ger åkarna 30 timmar för att slutföra loppet.
– Jag satsar inte på en bra placering utan är nöjd med genomförande. Däremot har jag satt upp ett mål för mig själv att klara loppet under 21 timmar, erkänner Momark.
Klarar han tiden är det en prestationsmedalj som hägrar. Lika mycket något som intresserar honom som att det är en morot för pannbenet.
– Annars går det inte! Pannbenet måste hänga med för att man ska orka, förklarar han.
Han förbereder sig i övrigt inte mer än att han tränar på sin stakmaskin och cykel.
– Jag har en bra grunduthållighet efter alla lopp och klassiker jag gjort tidigare. Det är också därför jag vill delta i detta lopp nu. Jag behöver en större utmaning helt enkelt, säger Momark.
Längst vägen i den lappländska vildmarken har de tävlande möjlighet att lägga ut eventuella ombyten. Det finns också matstationer och dryckespauser.
– Det viktigaste är att hålla sig torr så att man inte börjar frysa. Därför är det bra med ett extra underställ och nya skidpjäxor längst vägen. Kylan kan bryta ner en och är nog loppets största utmaning för mig, förklarar Momark.
Det var polarfararen Adolf Erik Nordenskiöld som 1884 anordnade tävlingen för att bevisa att hans expeditionsmedlemmar kunde avverka långa sträckor på kort tid. Segraren blev då Pavva Lasse Nilsson Tuorda med tiden 21 timmar och 22 minuter. En tid som även idag ger en prestationsmedalj om den uppnås.
Vad ser du mest fram emot och vad blir utmaningarna framöver?
– Jag tycker nästan att resan till själva utmaningen, all inför-träning och förberedelserna är roligast. Sen ser jag självklart fram emot att utföra tävlingen. Det kommer alltid finnas nya utmaningar för mig att ta, det är lite så jag lever. Men ibland behöver det inte vara mer än att kanske vandra med familjen i fjällen eller alperna, avslutar Wille Momark.