Föreningarna önskar större hänsyn för skidspåren

Hänsyn och förståelse är det som föreningarna som ansvarar för att göra skidspår i kommunen önskar.

Föreningarna som iordningställer skidspåren ser helst att man inte går i skidspåren, som då förstörs.

Föreningarna som iordningställer skidspåren ser helst att man inte går i skidspåren, som då förstörs.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Längdskidåkning2022-01-04 14:00

Det krävs ett stort antal ideella timmar för att färdigställa ett skidspår. Därför blir det frustration när folk går eller springer i skidspåren, som gör att de förstörs.

I en insändare i VT den 27 december önskade en skribent att de som anlägger skidspåren ska göra det utan att använda snöskoter eftersom det äventyrar gåendes säkerhet med risk för benbrott sedan det blivit rena isgatan sedan man kört med snöskoter.

Om det ska bli bra skidspår är det enligt Anders Strömbäck, Ankarsrums OK, Thomas Öberg, Västerviks OK, Hans Söderberg, Gamleby OK, och Kenneth Gustavsson, Gunnebo OK, helt omöjligt att göra det utan att köra med snöskoter.

– Först måste vi packa ihop snön för att få bort luften i snön så att den kan frysa till. Efter det kan vi sedan göra ett skidspår, säger Thomas Öberg.

– Det finns en anledning till varför elljusspåren är så breda som de är och det är för att vi ska kunna göra dubbla skidspår. Annars hade det bara varit stigar, säger Thomas.

Intresset för att åka längdskidor i Västerviks kommun har ökat rejält de senaste tio åren.

Denna kvartett föreningar får driftbidrag från Västerviks kommun för att göra skidspår på sina respektive orter. Det görs skidspår på ytterligare orter i kommunen.

– I Ankarsrum har vi satt upp stora skyltar om att man inte ska gå i skidspåren och de allra flesta respekterar det. De flesta brukar ha en förståelse när vi påtalar detta och det är viktigt med information, säger Anders Strömbäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!