Saras resa från stressfraktur till 36 timmars löpning

Under året kommer Sporten att följa Sara Rais och hennes träningsresa fram till det stora målet Kullamannen 2022.

Sara Rais börjar komma igång med löpningen igen efter att fått göra uppehåll i flera månader på grund av en stressfraktur i benet. Under tiden har hon mest styrketränat och kört spinning.

Sara Rais börjar komma igång med löpningen igen efter att fått göra uppehåll i flera månader på grund av en stressfraktur i benet. Under tiden har hon mest styrketränat och kört spinning.

Foto: Malin Belfrage

Långdistanslöpning2021-06-17 07:00

Sara Rais är född och uppvuxen i Västervik. När hon var yngre tillbringade hon många timmar på hästryggen, men sen 2012 är hon helt insnöad på löpning istället.

– Det första loppet jag anmälde mig till var Majrännet på Gränsö. Det var så himla kul att springa så jag anmälde mig även till Tjejmilen, Karhu run och Göteborgsvarvet. Efter det började jag tänka på maraton, berättar Sara som hela tiden strävar efter större utmaningar.

– Jag springer främst för att slå mina egna tider eller springa längre än vad jag har gjort tidigare. Ju tuffare desto bättre.

undefined
Ju tuffare desto bättre. Sara Rais vill ständigt utmana sig själv och se hur långt hon kan gå.

Första maratonloppet sprang hon i Paris när hon var gravid i 21:a veckan.

– Hade jag vetat hur det var att springa en mara hade jag aldrig gjort det när jag var gravid, men jag tyckte att det var jätteroligt och det första jag gjorde efteråt var att anmäla mig till nästa maraton.

Även om Sara gillar extremt tuffa utmaningar försöker hon lyssna på kroppen.

– Jag vet vilken smärta som är ofarlig och vilken som är farlig. Man måste vara ödmjuk mot kroppen samtidigt som man är sträng. Målet är att det inte ska göra ont.

Trots det fick hon en stressfraktur på fibulan i vänster ben.

– Det var ett virtuellt backyardlopp där det går ett startskott varje timme och man ska hinna springa 6,5 kilometer innan nästa startskott. Jag hade lite ont, men trodde att det var benhinneinflammation och det var bara fyra damer kvar så jag fick vittring på pallen. De sista varven kunde jag knappt gå, berättar Sara som sprang tolv varv, vilket motsvarar cirka åtta mil.

undefined
Sara Rais gör utfallssteg för att stärka benen. Styrkan behöver hon i kommande långlopp.

Sara rehabiliterar stressfrakturen för fullt nu då hon har många inplanerade lopp framför sig.

– Normalt sett springer jag i stort sett varje dag, men nu har det blivit mycket styrketräning istället på grund av stressfrakturen.

Hur ser en vanlig dag ut i ditt liv?

– Klockan ringer 04:15 och då ger jag mig ut och springer eller åker till gymmet. Efter det hjälper jag till med barnen hemma innan jag börjar jobba klockan 07. På lunchen kör jag oftast ett styrkepass och efter jobbet är det familjetid med alla sysslor innan det är dags att lägga sig senast klockan 22. Dygnet har för få timmar känner jag. Min sambo är extremt stöttande, annars hade det aldrig gått.

undefined
Sara Rais.

Ambitionen framöver är att köra swimruns och triathlons också då Sara har gått en crawlkurs och köpt en racercykel, men först och främst är det löpning som gäller.

Det stora målet som hon tränar inför är Kullamannen 2022.

– Det är ett av Europas tuffaste terränglopp på 16,8 mil och 4 300 höjdmeter där 70 procent av deltagarna bryter. Jag tänker inte vara en av dem, säger Sara bestämt.

Starten går klockan 09 i Båstad. Därefter har man 36 timmar på sig att ta sig i mål i Kullaberg.

– Man kan säga att det är en uppvärmning på tio mil från Båstad till Mölle, sen börjar det på riktigt i dödens zon. Där är det ett varv på två mil i vildmark där alla höjdmeter ska klaras av. I Heaven and Hell-klassen springer man fyra varv där.

undefined
Sara Rais snöade in på löpning 2012 och sen dess är hon fast. Klockan ringer 04:15 varje morgon för att hon ska hinna springa innan jobbet.

Loppet går under allhelgonahelgen så det är vanligtvis både kallt och mörkt utomhus då.

– Det krävs många förberedelser. Jag ställer klockan på 02 och ger mig ut för att träna på att springa på natten. Jag äter precis innan för att lära mig att springa utan att få håll. Jag vill simulera alla bitar. Det blir roligare om man har gjort läxan och det blir inga problem för mig som älskar att träna och hitta på galna pass hela tiden, säger Sara Rais med ett skratt.

Personligt

Namn: Sara Rais.

Ålder: 33.

Bor: Västervik.

Familj: Sambon Jörgen, femåriga dottern Polly, tvååriga sonen Bo och kaninen Hugo.

Yrke: Köksföreståndare på anstalten.

Favoritmat: Stekt flundra.

Favoritdryck: Vatten.

Reser helst till: Kullaberg.

Ser helst på: Har prioriterat bort TV-tittandet men min favoritserie är Twin Peaks och så gillar jag skräckfilmer.

Lyssnar helst på: Jättemycket, men mest 60- och 70-talsrock som Rolling Stones och Pink Floyd.

Fritidssysslor: Träning och att vara fritidspolitiker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!