Johan ska springa 16 mil: "Annat än ett maraton"

Mitt i sommaren ska Västerviksbon Johan Liliequist ta sig ner till Ystad i Skåne för att springa 100 miles.

Johan Liliequist tränar för att kunna genomföra Gax 100 miles i sommar.

Johan Liliequist tränar för att kunna genomföra Gax 100 miles i sommar.

Foto: Privat

Långdistanslöpning2021-05-28 06:30

Loppet kallas Gax 100 miles och översatt till våra måttenheter är 100 miles drygt 16 mil. Knappt fyra "vanliga" maratonlopp, alltså.

– Det landar någonstans mellan 160 och 170 kilometer, beroende på hur mycket fel man springer, för det gör man, säger Johan Liliequist.

Vad är det som lockar med att genomföra ett lopp på 100 miles?

– Man utsätts för väder och vind, dygnets växlingar och allt som kommer med det. Det kan var stekhett på dagen och behagligare på natten.

Han fortsätter:

– Det är liksom som en resa, på ett annat sätt än när man springer en mil eller ett maraton som är över på några timmar. 100 miles är en legendarisk distans för ultralöpare. Den finns med på allas bucket list. Det är hela grejen som är det roliga, med all träning innan, att lägga upp ett mål att arbeta mot. Just träningen inför loppen är något som pågår hela tiden, årets alla veckor.

Gax 100 miles har både start och mål på S:t Knuts torg i Ystad och avgörs 20-21 samt 24-25 juli i år. Hur lång tid det tar beror på terrängen och långt ifrån alla tar sig i mål, och tiden är heller inte det primära, förklarar Liliequist.

– En del lopp är över på 18-19 timmar, andra kräver det dubbla. Under allhelgonahelgen går Kullamannen 100 miles, där bryter kanske 70% för terrängen är så pass krävande. Det är svårt att säga hur många som bryter Gax, men 15-20%, kanske.

Att man bryter loppet beror väldigt sällan på att man inte är tillräckligt bra tränad.

– Ofta bryter man av anledningar som man inte kan förutse, inte att man är dåligt tränad. De flesta som anmäler sig är bra tränade. Det inträffar saker som att magen strejkar, man börjar kräkas, har tagit för lite salt, blir yr eller får värmeslag. Man kanske får ont någonstans som gör att man är tvungen att bryta.

– På de stora loppen är det kanske några hundra deltagare och det betyder att man förmodligen är ensam på natten då det är utspritt. Då är det lätt att springa fel. I höstas sprang jag och ramlade och snubblade hela tiden. Jag försökte följa ett spår men visste knappt var jag var. Då var det bara att stålsätta sig, för jag visste att jag hade gjort 15 mil kvar och då var det bara att ta sig i mål som gällde.

Det är inte bara att genomföra ett av dessa extremt långa lopp och kvickt jogga vidare till nästa. De sätter sina spår och tar tid att komma tillbaka ifrån.

– Är man som jag, högre motionselit, så klarar man kanske 2-3 lopp per år. I höstas fick jag betala efteråt. Det tog en månad för mig att komma på banan. Vid jul ungefär började jag köra hård löpträning igen och har sedan dess legat på tio mil i veckan och räknar med att göra det fram tills några veckor innan loppet.

Då trappar du ner?

– Med två veckor kvar går jag ner på halva mängden och med en vecka kvar gör jag ingenting. Kanske tar cykeln på en tur en kväll eller en längre promenad med hunden, bara.

Kullamannen, som från och med 2021 ingår i världscupen för ultratrail och därmed kommer locka internationella löpare för första gången, och Gax 100 miles är två av loppen som ingår i det som inom ultratrail kallas för "grand slam". De övriga två loppen som krävs för att fullborda en Slam är TEC 100 i Täby och BRR 100, som går i Västerås.

– Gör man de fyra stora 100-milesloppen i rad under en tid gör man en så kallad Grand Slam. Jag har inte gjort det men jag hoppas kunna göra det, kanske redan i år, säger Johan Liliequist.

Gax 100 miles

Från trailrunningsweden.se:

"Vad krävs: God kondition är bra men inte allt när det gäller ultradistanser. Är man tillräckligt motiverad att klara The Gax 100 miles. Ja, då klarar man loppet.

Distans: 100 miles eller 161,9 kilometrar om man så vill.

Maxtid: 32 timmar

Tiden 15.16.50 är den snabbaste tiden i The Gax 100 miles historia. Detta rekord innehas av Magnus Rabe från 2020 års tävling. Petra Hurtig innehar på damsidan den bästa tiden på 20.04.00 från 2018 års lopp."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!