SHL lyssnar på fansen – det här är bra

Ola Lundbergs förslag är inte perfekt, men vad är perfekt i den här världen? Om det klubbas igenom, så är det ett stort steg i rätt riktning för svensk hockey.

Foto: Montage

Krönika2019-02-07 13:00

LÄS MER: Stora förändringar på gång i SHL

Ola Lundberg, ensamutredaren från Värmland, kom med sitt förslag under senhösten. Det innebar ett par, i sammanhanget, radikala förslag.

Vissa av dem trodde jag aldrig skulle få gehör bland SHL-klubbarna.

Jag hade helt fel.

Vilket jag tackar för.

Under torsdagen släppte SHL-styrelsen en skrivelse där de redogjorde för sin inställning till Ola Lundberg-paketet. De var positiva och ställde sig bakom huvudpunkten som var direkt upp- och nedflyttning mellan SHL och hockeyallsvenskan.

I stället för gamla kvalserien eller de senaste årens play off, så ska lag 13 och 14 i SHL mötas i bäst av sju. Förloraren där degraderas till allsvenskan, utan att få möta ett eller flera allsvenska lag.

Garanti på en nykomling i SHL varje säsong.

Uppfriskande, och viktigt.

Jag vet, det har inte varit omöjligt att gå upp de senaste åren, tvärtom. Av de nuvarande SHL-klubbarna är det bara Frölunda, Färjestad, HV71, Brynäs, Linköping och Luleå som kan betecknas som dinosaurier – föreningar som har varit i SHL i mer än 15 säsonger på raken.

Djurgården har varit nere och vänt. Malmö likaså. Växjö och Örebro har gjort starka resor underifrån. Och Leksands vinst mot Modo 2016 är en modern klassiker. Det har gått, inget snack om saken.

Men det nuvarande tv-avtalet, som sträcker sig fram till 2023/2024, ökar det ekonomiska glappet mellan SHL och hockeyallsvenskan. På sikt skulle det bli ohyggligt svårt för en allsvensk klubb att brotta ner en SHL-dito i bäst av sju matcher.

Därför är Ola Lundbergs förslag mitt i prick.

För jag vill ha ruljans i SHL. Jag vill inte ha samma lag år ut och år in. Utan den här förändringen – som kan klubbas igenom av svenska ishockeyförbundet 15 juni och börja gälla från säsongen 2020/2021 – är jag rädd att det hade blivit så.

Bara det faktum att ett lag åker ur SHL varje säsong kommer skapa en extra nerv som lyfter hela produkten. Och tänk hockeyallsvenskan där klubbarna vet att ett lag kommer att gå upp varje vår.

Drömmar måste få leva.

Västerås. Björklöven. Leksand. AIK. Modo. Klubbar som man nånstans vill se i SHL igen, inte minst de två förstnämnda.

Jag hade gärna gått ett steg längre och sett att vinnaren i hockeyallsvenskan går upp direkt, och att jumbon i SHL åker ut direkt, utan något play off.

Utöver det hade en play off-drabbning mellan lag 13 i SHL och lag 2 i hockeyallsvenskan i bäst av sju varit kittlande. Som grädde på moset.

Men det här är ett stort steg i rätt riktning och jag har full respekt för den slutspelskultur som finns i hockeyns DNA och som inte alls existerar i exempelvis fotbollen. Sånt ska vårdas.

Vad tror du hade hänt om SM-slutspelet i hockey togs bort?

Ramaskri.

Tror du att fotbollsfansen jublar om SM-slutspelet införs där igen?

Glöm det.

Jag noterar även att arenakravet ska lättas i SHL.

Inte en dag för tidigt.

Jag har varit kritisk mot det redan från dag ett. Jag köper att det finns riktlinjer när det kommer till säkerhet och möjligheter att genomföra vettiga tv-produktioner. Men det där om att det måste vara minst 5 000 i publikkapacitet med 3 500 sittplatser?

Trams.

Jag är övertygad om att spelare och publik mycket hellre upplever ett fullsatt, och lite slitet, Nobelhallen i Karlskoga (de får gärna gå upp till SHL också någon gång) än ett fräscht Gavlerinken med bekväma stolar som ekar tomt.

Hade allt det här inträffat om inte supportarna i vårt avlånga land varit så engagerade och högljudda?

Tillåt mig tvivla.

Det är bra att SHL lyssnar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!