Det är ett jätteproblem som underminerar hela idén med idrott

När vann VIK utan att förta sig senast? Premiären mot IK Pantern gav de besked klubben hade hoppats på.

733 personer tog sig till ACT-Hallen för att se VIK besegra Pantern i lördags.

733 personer tog sig till ACT-Hallen för att se VIK besegra Pantern i lördags.

Foto: Jonas Svensson

Krönika2024-09-23 16:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Smack. Bom. Ding. "Mål, mål, mål", som den gamla underbara måljingeln i gamla underbara Tjusthallen gjorde gällande. VIK kom ut till premiären mot Pantern med beslutsamhet, blåställ snarare än jeans, effektivitet, gjorde jobbet, stängde butiken, tog helg.

Precis som jag under de senaste säsongerna, när VIK i underläge 0–4 efter en period i typ Umeå, tillåtits komma in i matchen utan att på allvar hota, försökt påvisa att man måste värdera minuter olika utifrån rådande ställning och skede i matchen vänder jag på det den här gången. VIK hade 5–0 efter en knapp period och spelarna kunde kosta på sig att sänka axlarna och slappna av lite. Jag tror och hoppas att de internt uppmärksammar att man gick ner i tempo och intensitet men mer än så tror jag inte är nödvändigt; laget gjorde det som behövdes och i en premiär med alla potentiella minor och anspänning en sådan medför är det gott nog att göra det som krävs och nöja sig där.

VIK var bra men inte glänsande. Pantern – not so much. Det syntes att Kirsebergsgänget har en så kallad resa att göra. De kom upp till ettan skrivbordsvägen och med vetskapen att inga lag degraderas från ligan i vår kan man lägga allt krut på att utveckla verksamheten och en ung trupp för att vara redo nästa säsong. En, på sätt och vis, ganska behaglig sits att vara i, antar jag. Att inget lag åker ur är däremot ett jätteproblem för ligans sportsliga integritet och undergräver hela idén med tävlingsidrott men det ska varken VIK eller Pantern klä skott för. Ligan och förbundet borde istället ha tagit chansen att banta Hockeyettan i min mening.

Med anledning av detta tror jag det finns en stor risk att det blir stora siffror i ett antal matcher under hösten, mot lag utan topp-ambitioner. VIK:s ordentliga värdemätare lär komma mot främst Karlskrona och Troja, vilket bara understryker det jag skrev om förra veckan, att de krav man ställer på sig själva i vardagen blir avgörande då schemat gör att man inte får – eller slipper, beroende på hur man ser det – maxa varvtalet varje vecka.

Förutom importerna hittade de flesta offensiva korten i VIK en väg in i protokollet redan i premiären, Viktor Kokman gjorde en bra match och de drygt 700 (fler än jag trodde!) som tagit sig till hallen lämnade tillfredsställda. Härnäst väntar Tyringe borta för VIK. Smaka på den. Varken Jakub Komma eller Daryl Bat är kvar men faktumet att man inte åker till semi-klassiska Tyrs Hov och hämtar tre prydligt inslagna poäng i mittcirkeln antar jag gäller alltjämt.