OS i Tokyo är nu officiellt invigd. Under några veckor kommer världens bästa atleter ställas mot varandra. Att få tävla i OS är varje idrottares högsta dröm, men för de allra flesta stannar det vid just en dröm. För kanotisten Anders Ohlsén gick det dock i uppfyllelse – två gånger om.
– Det var skithäftigt och OS är ju det man ser fram emot i sina fyraårsplaner som man lägger upp. Första gången jag var med så fanns det väl i bakhuvudet, men jag trodde kanske inte att jag skulle komma med. Så det var skithäftigt, säger Anders Ohlsén och fortsätter.
– Andra gången, 1992, då skulle man ju bara dit.
Kanotisten Ohlsén var visserligen med i landslaget redan 1986, men på våren 1987 kom en olycklig skada. OS i Seoul ett år senare var därmed i riskzon, men Anders kom slutligen med i truppen som lämnade Sverige för Sydkorea.
– Jag missade landslaget hela 1987. Så det kändes som en extra revansch att kunna ta sig till OS året efter.
1988 blev det en sjundeplats i par med Hans Olsson i K 2 1 000 meter. Fyra år senare, OS i Barcelona 1992, blev det en sjundeplats i K 4:an över 1 000 meter.
Vad är dina starkaste OS-minnen?
– Det starkaste minnet är 1988. Vi åkte dit fem veckor innan spelen började. Det var skithäftigt att få se allt, och i Seoul stod de aktiva mer i centrum jämfört med 1992. De allra flesta idrottare bodde i OS-byn, och det kändes mer som den här förbrödringen som finns inom idrotten.
1992 var det lite mer "business" bakom spelen minns Anders. En del idrottare valde bort OS-byn för flotta hotell och stämningen var inte detsamma.
Lärde du känna någon otippad idrottare under dina dagar i OS-byn?
– Inte direkt, men man pratar med väldigt många olika människor. Det är så det är i OS-byn, man går runt och träffar väldigt många.
Och Anders fick uppleva några unika OS-ögonblick på plats. När Ben Johnson vann 100-meterfinalen i Seoul 1988 satt Anders på andra bänkraden. I Barcelona såg han bland annat Jan-Owe Waldner och i finalen i handbollen.
Och Anders, som beskriver sig som en riktigt idrottsnörd, kommer givetvis sitta bänkad framför tv:n under sommaren.
Något svensk guldhopp du ser fram emot lite extra?
– Petter Menning är ju intressant. Sedan ska det bli kul att följa seglingarna. Och damfotbollen är skitrolig. Sedan är ju friidrotten alltid spännande.