"Kände att fotbollen var på väg lite utför"

Båda är starkt förknippade med Västerviks FF, men numera är det IFK Västervik som gäller för Christopher Sjöblad och Tobias Bertilsson.

11 april 2019 15:06

Efter många, många säsonger i VFF valde båda att lämna klubben i höstas för lokalkonkurrenten och numera seriekonkurrenten IFK, som är nykomlingar i division 4.

Christopher har inte spelat så mycket under försäsongen, men räknar med att vara redo till premiären. Tobias blev skadad i en av de sista träningsmatcherna, men förhoppningarna är att han ska vara tillbaka till premiären.

Varför valde ni att lämna för VFF?

– Det var mest för att få en ny tändning och så var det inte så många spelare i höstas i VFF. Sedan känner jag de flesta i IFK sedan tidigare. Jag ville testa på något nytt, svarar Christopher Sjöblad.

– Det är en nytändning. Min sista säsong i VFF handlade mycket om matchspel eftersom jag inte tränade så mycket. Jag tappade lite gruppkänsla på grund av detta även om jag inte har någonting emot någon, men jag kände att fotbollen var på väg lite utför och jag presterade inte på den nivån som jag vet att jag kan. Om jag ska testa något nytt så var det nu, svarar Tobias Bertilsson.

Reaktionerna när Christopher och Tobias valde att byta från VFF till IFK var mest att folk önskade dem lycka till. Några har dock undrat varför det blev så här.

Christophers pappa, Mikael, som var en tongivande spelare i IFK under större delar av 1990-talet, hade ingenting emot att sonen valde kamraterna.

– Han har nämnt det ganska ofta, men han tyckte det var bra med VFF och han har sett de flesta matcherna. Han blev dock rätt glad när jag valde IFK, säger Christopher

Hur har intrycken varit IFK så här långt?

– Det har varit bra även om jag bara har spelat en halv match på grund skada, svarar Christopher.

– Det känns bra och jag har fått en liten nytändning. Någonstans vill jag spela fotboll och jag ska försöka vara med så mycket jag kan.

Både Christopher och Tobias kommer bli två viktiga kuggar i årets IFK-upplaga eftersom det inte är så många spelare i truppen med rutin från spel i division 4.

– Klassen på flera av spelarna tycker jag håller en hög division 4-klass. Jag ska försöka bidra med det man är duktig på och den rutin som man har samlat på sig. Jag är en av de äldsta i truppen.

Hur tror ni IFK kommer att stå sig i fyran?

– Jag tror att vi kommer att fightas i toppen, svarar Christopher

– Man spelar fotboll för att vinna och alla i IFK är vinnarskallar. Visst vill vi vinna varje match och försöka vara med i toppen. Vi har spelat mot flera av motståndarna i serien och det är flera lag som är riktigt duktiga. Mot Myresjö/Vetlanda fick vi smaka på hur fotboll ska spelas. Visst kommer vi få de tufft i vissa matcher, men får vi ihop ett bra försvarsspel så tror jag att vi vara med från mitten av tabellen och uppåt, svarar Tobias.

Under sina år i VFF spelade Tobias på mittfältet eller som mittback.

– I de träningsmatcherna som jag har varit med så har jag haft en snarlik roll. Jag vet att jag är löpstark och kan springa hela matchen, så man vill gärna vara med och hjälpa till framåt och bakåt. Jag trivs helt klart på mitten.

Under de två senaste säsongerna var Christopher yttermittfältare i VFF och förra året lagets näst bäste målskytt med sina fyra mål.

– Jag har spelat en halv träningsmatch, så vi får se vad det blir. Förhoppningen är att jag ska vara redo till premiären.

Vad betyder det att få in Tobias och Christopher i truppen?

– Det är två spelare som har varit med ett tag. De har kvalité och rutin. Det är viktiga egenskaper, säger IFK:s tränare Fredrik Walfredsson, som i år delar på uppdraget tillsammans med Peter Tirheden.

Inför avspark

Lag: IFK Västervik.

Serie: Division 4, nordöstra

Målsättning: Bli ett etablerat division 4-lag.

Seriefavoriter: Myresjö/Vetlanda, Gullringens GoIF och Västerviks FF.

Premiärmatch: Höreda borta den 13 april.

Nyförvärv: Tobias Bertilsson, Christopher Sjöblad, båda Västerviks FF, Johan Sandqvist, Adam Grönqvist, båda Edsbruks IF, Fabian Ring, Ankarsrums IS, Andreas Ohlsson, Överums IK, Joel Kronståhl-Karlsson, comeback, Fabian Norrström, David Alenius, Viktor Adolfsson, David Mellberg, uppflyttade från juniorlag.

Spelarförluster: Ergest Fasko, Alfred Grahn, Johan Sjökvist, alla Västerviks FF, Oscar Rydersten, slutat.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rikard Nilsson