Wiklund återvänder hem

Uppväxt i Piteå. Nu får Västerviks IK:s Alexander Wiklund för första gången spela seniorhockey i sin barndomsstad.

Återvänder. Alexander Wikund ser fram emot mötet med Piteå i kvalet.

Återvänder. Alexander Wikund ser fram emot mötet med Piteå i kvalet.

Foto: Ilkka Ranta

ishockey2018-04-10 09:00

Alexander har Storfors AIK, kvartersklubb i Piteå, som moderklubb och gjorde en säsong i Piteås J 18-lag innan han flyttade till ishockeygymnasiet i Luleå som 16-åring.

– Jag var tillbaka som junior och spelade i Piteå, men i seniorsammanhang är det första gången som jag är tillbaka i Piteå. Visst ska det bli kul att spela inför tjocka släkten som därmed får chansen att se mig spela live. Jag har en bror som hjälper till med statistiken, säger Alexander Wiklund.

– Jag tyckte det var mest kul att Piteå kvalificerade sig till kvalserien. Annars har jag ingen större koppling till laget förutom att jag känner igen några av spelarna i laget.

Detta är Alexanders femte hela säsong i Hockeyallsvenskan och den klart bästa poängmässigt. Tidigare hade han noterats för 18 poäng som mest. Den här säsongen blev det 24 poäng, 13 mål och elva assist, på 52 matcher. I kvalserien har det blivit fem poäng, tre mål och två assist, på sju matcher.

– Jag har fått en större roll jämfört med vad jag har haft tidigare och det gör det lättare att bidra offensivt, säger Alexander.

Tre omgångar återstår i kvalserien till Hockeyallsvenskan och VIK har avgörandet i egna händer. Närmast väntar två bortamatcher, Piteå under tisdagen och Borlänge på torsdag.

– Det är alltid skönt att komma ihop som grupp som man gör under turné. Det var bra att klubben lyckades få dessa två matcher på samma resa. Framförallt sparar det en hel del pengar.

Vad är skillnaden med att möta lagen från division 1 jämfört med lagen i allsvenskan?

– Jag tycker att lagen från ettan är mer desperata. Det blir lite mer rock and roll. Huddinge i senaste matchen spelade på chans i 20 minuter och lyckades med detta, svarar Alexander.

Piteå har sex inspelade poäng och ingen chans att nå någon av två främsta platserna, som innebär spel i Hockeyallsvenskan till hösten.

– Piteå kan spela mer avslappnat och kan ha roligt nu när de inte har något att spela för. Det gäller att vi spelar tight i försvarsspelet så att vi inte bjuder på någonting. Sedan kan vi förhoppningsvis bygga vidare på detta i vårt anfallsspel, menar Alexander Wiklund.

Hur VIK kommer att formera laget bestäms efter värmningen på tisdagsförmiddagen.

– Det kan bli någon liten ändring. Vem som vaktar målet får vi se, säger VIK-tränaren Mattias Karlin.

VIK-truppen:

Målvakter: Jonas Fransson/Viktor Östlund.

Back: Andreas Frisk, Oskar Drugge, Emil Wahlberg, Erik Gustafsson, Joakim Englund, Oskar Carlsson.

Forwards: Joacim Hedblad, Dan Pettersson, Jörgen Karterud, Alexander Wiklund, Patrik Blomberg, Christopher Fish, Marcus Lindblom, Pierre Gustavsson, Emil Georgsson, Astley Rydberg, Mattias Elfström.

Spelar inte: Lukas Löfquist, Victor Öhman, Kalle Östman, alla är skadade.

VT liverapporterar från matchen som startar kl 19.00.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!