Frågor och svar med VIK:s styrelse

Västerviks IK, med en ny ordförande sedan en tid tillbaka, är i en introspektiv fas. Verksamheten och personerna i den ses över. På andra sidan finns en tydlig bild av vad klubben och föreningen ska vara – men vägen dit är varken kort eller enkel.

Urban Widén, ordförande, och Petra Axelsson, vice ordförande i Västerviks IK ger i en lång intervju med VT-Sporten frågor på många av de frågor som omger föreningen just nu.

Urban Widén, ordförande, och Petra Axelsson, vice ordförande i Västerviks IK ger i en lång intervju med VT-Sporten frågor på många av de frågor som omger föreningen just nu.

Foto: Sporten

Ishockey2022-12-31 07:00

Det är tisdag eftermiddag i Västervik. Plivit Arena har börjat fyllas med de funktionärer som på ett eller annat sätt får matcharrangemangen att fungera. I katakomberna, i det på senare år något upprustade kansliet, har jag slagit mig ner med klubbens nye ordförande Urban Widén och vice ordförande Petra Axelsson. Mitt mål är att få en tydligare bild av vart VIK är på väg, vad man vill åstadkomma – och hur vägen dit kommer att se ut.

– Vägen kommer att vara krokig och det kommer alltid att dyka upp nya hinder och problem vi måste hantera, säger Widén.

Han har slagit upp datorn och visar en Power Point-presentation med illustrationer och slagkraftiga citat.

– Vi vill som förening vara inkluderande, alla ska vara välkomna. Vi ska stå för positiva värden, det är slutmålet på resan, vår värdegrund. På vägen finns delmål som A-lagets sportsliga resultat, ekonomin, den nya arenan och en växande ungdomsverksamhet.

Hösten, eller egentligen stora delar av 2022, har präglats av oro. Det började visserligen bra med först en lyckad slutspelspush och efterföljande matcher i Hockeyallsvenskans slutspel för A-laget. Men sedan började problemen. Man hade nått ett avtal med Niklas Czarnecki för innevarande säsong men han valde att hoppa av när anklagelser riktades mot honom.

– Även om spelarna kanske inte påverkas sådär jättemycket av något sånt så sprider det en osäkerhet i föreningen. Det har vi behövt jobba mycket med, säger Petra Axelsson.

– Sedan Urban kom in har vi jobbat mycket med inventering: vi ser över vad alla i föreningen gör, vad som kan göras annorlunda och bättre. Utöver styrelsen har vi satt ihop en arbetsgrupp med flera kompetenser som hjälper oss brett, säger Axelsson.

Urban Widén har en lång och framgångsrik bakgrund som VD för flera stora bolag i läkemedels- och medtech-branschen. Förutom att ha följt sina två söner, Henrik och Fredrik, i sina respektive hockeykarriärer har han också arbetat med det ungerska hockeyförbundet och varit drivande i att låta bygga AstraZeneca Arena i Budapest.

– Den arenan påminner mycket om den vi önskar ha här i Västervik, säger Urban.

Han är numera pensionär och sitter i andra styrelser förutom VIK:s – men tid för att jobba med klubben och föreningen finns.

– Vi håller som sagt på att se över vem som gör vad hos oss. Just nu är vi en ömtålig organisation. Om någon viktig person skulle bli sjuk blir det svårt att lösa, till exempel. Det behöver vi åtgärda, så det pågår en jättestor inventering just nu, säger Petra.

Urban fyller i:

– Vi har valt att hålla det väldigt enkelt just nu och fokuserar mycket på att vara tillgängliga, öppna och kommunikativa. Man ska kunna fråga oss om saker och ting och vi vill skapa en trevlig plats för folk att komma till.

Förutom att se över organisationen, beslutsvägar och arbetsuppgifter har styrelsen behövt lägga mycket krut på ekonomin de senaste månaderna.

– Den har varit dålig under en lång period eftersom ingen skött den med noggrannhet under hösten. Det är det vi får jobba med det allra mest. I ett sånt läge har man två alternativ: minska kostnader eller öka intäkter. Hos oss finns det inte så mycket att minska och därför är det bättre att försöka öka intäkterna, säger Widén.

Intäkterna ökas givetvis mest och enklast via en kraftigare publiktillströmning. VIK skickade i förra veckan ut en enkät till invånarna i Västerviks kommun för att bringa klarhet i vad som önskas från den potentiella publiken. Det är bara ett av flera drag för att öka förståelsen.

– Vi har flera spår vi jobbar med och vi har massa idéer. Sen är vi mitt i en säsong och avtal gäller så vi får ta de lågt hängande frukterna. Vi får testa saker, ta bort det som inte funkar, fortsätta med det som blir bra. Vi sitter inte still i båten och hoppas att alla tar på sig mysbyxorna och kommer hit, säger Widén.

Arenan, hallen, Plivit Arena, har ofta angivits som en orsak till att fler inte kommer.

– Vi skyller inte på arenan, det vore för enkelt att säga att hela problemet beror på det. Vi vill att alla som kommer hit för att se på hockey känner sig uppskattad och att folk är glada att se en. Man ska få den sociala interaktionen som uppstår vid en match och har man inte varit här ska man ha missat något.

Petra Axelsson:

– Både jag och Urban var nyligen med på ett möte med Hockeyallsvenskan där vi förde en del saker på tal. Vi skulle kanske må bra av att ha fler matcher som börjar vid 18, för familjerna. För oss vore det kanske jättebra med pannkaksbuffé och maskotar på isen i pauserna.

När VIK sålde Marcus Vela till Modo, utan att ha ersättare på plats, höjdes en del ögonbryn. Däribland mina. Det vittnade i min värld om en väldigt svag ekonomisk situation.

Har ni problem med likviditeten?

– Det har inte varit några såna problem. Vi har några fallskärmar att dra i om det skulle krisa till sig men vi vill ju inte dra i dem om det inte behövs. Löner och skatter har högsta prioritet hos oss och vi vill samtidigt behålla slagkraften i laget.

Är en försäljning av Daniel Brickley en sådan fallskärm?

– Det som är bra med VIK är att vi förädlar spelare, får deras värde att stiga ordentligt. Brickley är som en diamant som slipas för varje dag. Sen vill vi som sagt behålla styrkan i laget.

Går det med tanke på det ekonomiska läget?

– Just nu, innan nya pengar kommer in, handlar det om att flytta runt schackpjäserna. Det är inte alltid en rät linje mellan prislapp och kvalitet. Vi vill hitta kvalitet för vår prislapp och har tittat på spelare som vi tror kan hjälpa oss. Att sälja spelare behöver i slutändan inte betyda att laget blir sämre.

VIK är jumbo i Hockeyallsvenskan efter drygt halva säsongen. Hotet om kvalspel för att försvara sin hockeyallsvenska licens är påtagligt.

Finns en plan i beredskap för om A-laget åker ur?

– Vi tänker inte så. Det är nästan halva säsongen kvar och många poäng som ligger och väntar. Det är ingen domedag än, säger Widén.

– Nej. Det är bara halvtid, säger Axelsson.

Under november och december har röster bland supportar höjts för att göra förändringar i ledarstaben – ett vanligt drag hos en jumbo. Såhär säger styrelsen om den frågan.

– Vi har alltid fullt förtroende för tränaren till något annat meddelas. Men jag menar Martin Gudmundsson har tre roller idag, sportchef, tränare och fystränare. Han försöker göra alla tre.

Är det inte mycket begärt att han ska klara alla tre uppdrag?

– Det vi försöker göra är att avlasta Martin så mycket som möjligt. Vi har ett aktivt spelarråd som också kan hjälpa till och vi har gjort ganska mycket sen oktober/november, sen kanske inte det ger resultat direkt, säger Petra.

Har ni funderat på att stärka staben? Niklas Czarnecki finns ju nära till hands och det är en lösning många lyft fram.

– Ja, det är många som pratar om den lösningen. Alla är väl överens om att han är fantastisk person att ha i båset men en förebild måste man vara dygnet runt. Vi räknar med att vi skulle få mer problem på längre sikt om vi tog in Niklas och det stämmer inte med det varumärke och den värdegrund som vi vill sträva efter, säger Urban Widén.

– Det var inte vi som valde att avsluta med Niklas, han valde att avsluta med oss. En tränaroll hos oss handlar om förtroende. Finns inte det ska man inte ska jobba ihop. Sen var det ett scenario vi inte hade räknat med, vi hade ju signat med Niklas och räknade med att fortsätta med de tränare vi hade förra säsongen. Nu blev det såhär och vi har förtroende för Martin och Morgan, säger Axelsson.

Är tanken att den person som är huvudtränare nästa säsong även är sportchef?

– Målet är att ha renodlade roller men vi har ingen lösning klar, säger Widén.

Till sist: den kanske mest avgörande frågan för VIK:s framtid, den om arenan. På det extrainsatta årsmötet i december, då Widén formellt valdes som ny ordförande, sa Petra Axelsson följande:

– I den tidsplan vi har fått till oss ska vi inte räkna med att en ny arena står klart förrän tidigast 2026.

Den planen gäller fortfarande, men Widén är optimistisk.

– Jag upplever att alla vill att den ska byggas, även de olika politiska partierna, och vill alla så brukar det bli så. Sen håller vi på att justera storlek, kostnad, såna saker.

Har man börjat rita på en helt ny arena efter att förra upphandlingen avslutades?

– Man utgår från samma men har gjort justeringar. Vi har en representant från oss med i alla diskussioner och vi har fått tycka till kring de olika justeringarna, säger Petra.

– Sen är det i slutändan ett politiskt beslut, vi äger inte frågan, fortsätter hon.

Är arenan avgörande för VIK:s framtid?

– Inte avgörande men väldigt viktig. Den skulle ge helt andra förutsättningar, inte bara till A-laget. Vi skulle kunna utveckla hela föreningen med fler och bättre istider, möjligheter att satsa mer på damhockeyn och även ha event som inte är ishockey.

Just nu ser man inte bara över vem som gör vad, utan hur VIK och dess medlemmar ska uppfattas.

– Vi ska ta ett omtag med vad föreningen står för och där är jämställdhet jätteviktigt. Vi jobbar till exempel på en lösning nu med fler omklädningsrum för flickor. Vi jobbar med kommunen för att snabbt få till stånd en lösning.

– Sen behöver vi tillsammans med spelare, funktionärer, föräldrar och publik bygga vad en VIK:are är. Det ska betyda samma för alla, säger Petra Axelsson.

Sporten har under lördagen varit i kontakt med Niklas Czarnecki som i dagsläget inte vill kommentera det som sägs om honom i artikeln.

Punkterna VIK jobbar på

• Sportsligt mål för A-laget

• Ekonomi och sponsorer

• Ungdomsverksamheten, hockeygym, rekrytering.

• Investera i VIK:s verktygslåda

• Värdegrund och VIK-hjärta

Petra Axelsson berättade vid det extrainsatta årsmötet att styrelsen har påbörjat ett arbete där man ska ta klubben framåt.

Punkterna man jobbar efter är följande:

• Fokus på ekonomin.

• Ta fram en tydlighet i föreningen gällande organisation och beslutvägar.

• Mål, visioner och värderingar.

• Struktur på alla arbetsmoment i föreningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!