Tidigare i februari dök VIK:s aktiebolag upp hos Kronofogden med bland annat en skatteskuld på drygt 550 000 kronor. Den betalades några dagar senare.
– Vi vänder på varje krona varje vecka för att få ihop det som ska betalas, sa Petra Axelsson i en intervju med VT då.
Nu är det ekonomiska läget ännu mer ansträngt och en ny skatteskuld har dykt upp på 909 650 kronor.
– Vi släpar någon månad och ämnar att komma ikapp, men har det riktigt kämpigt. Vi försöker hela tiden att göra läget bättre och har gjort neddragningar, digitaliseringar, och andra förändringar men det tar tid innan det bär frukt, säger Axelsson till VT nu på onsdagen.
Utöver att klara kontraktet sportsligt behöver de hockeyallsvenska klubbarna ha åtta procent av den årliga omsättningen i eget kapital, vilket i VIK:s fall är cirka två miljoner, för att klara elitlicensen. VIK är dessutom under ett så kallat kontrollår och har dispens då klubben inte klarade elitlicensen efter förra säsongen.
– När vi gjorde en halvårsavstämning låg vi på 100 000 kronor plus så det är mycket pengar som behövs för att vara safe, menar Axelsson.
Hur ska ni klara av det här?
– Vi för diskussioner med kommunen, både när det gäller gamla saker och sånt som ligger framåt. Vi har exempelvis inget hyresavtal när det gäller arenan (ACT-hallen), vilket ställer till det. Det är en stor diskussion.
I februari skickade VIK ut brev till 1 200 företag där klubben bad om stöttning för att lyckas hålla sig kvar i Hockeyallsvenskan.
Hur har gensvaret varit?
– Responsen har varit positiv och intresset har varit bra, men det har gått trögt att komma igång med att bidra ekonomiskt. Vi har fått in en liten del, men hade hoppats på ett större engagemang. Jag tror att om vi klarar det sportsligt så blir det annan inställning från både kommunen och företagarna. Men vi behöver stöttning nu, oavsett hur det går i kvalet.
Den senaste hemmamatchens publiksiffra var 567.
– Säg att det kanske var cirka 400 betalande på plats och det är ingen allsvensk klubb som klarar sig med de publiksiffrorna. Västervikarna måste fråga sig om de tycker att vi ska ha någon ishockey på elitnivå här i stan. I så fall behöver de komma på matcherna. Vi klarar inte det här själva utan behöver hjälp från både kommunen, näringslivet och invånarna.
Om ni får tillräckligt med hjälp och klarar elitlicensen, vad händer då?
– Om vi klarar av det här stålbadet ser det bra ut. Vi har redan gjort mycket och har fortfarande massor kvar att göra. Sen kommer det ett nytt tv-avtal säsongen 25/26 där mediestödet dubblas, vilket ger en helt annan ekonomisk situation.
Kommer ni att kunna lösa den senaste skatteskulden?
– Jag hoppas det. Mycket hänger på om vi får in våra egna kundfordringar. Vi har räknat med att pengar ska komma in, men det blir inte alltid så. Ta Oskarshamns IK som ett exempel. Där såg det riktigt illa ut ett tag, sen fick de hjälp av kommunen och det vände. Nu spelar de i SHL, säger Petra och fortsätter:
– Vi har inte samma resurser som de stora klubbarna, istället har vi det lilla och familjära. Spelare trivs här och väljer att bosätta sig här, vissa har med sig flickvänner som jobbar här, de skaffar familjer, vårt hockeygymnasium lockar hit fler plus mycket annat som ishockeyn ger till samhället. Vi har så många visioner för den här klubben, vi hoppas bara att vi får hjälp att kunna genomföra dem.