VIK tog tredja raka segern i inledningen

Västerviks IK är svåra att slå i inledningen av säsongen. På onsdagskvällen kom säsongens tredje seger på lika många försök när Almtuna övertidsbesegrades med 2–1.

Ishockey2019-09-25 21:06

I de officiella papprena gick det efter första perioden att läsa en skottstatistik som berättade att Almtuna sköt fyra skott på Samuel Ward medan VIK sköt blott ett mot Daniel Rosengren i hemmaburen. Siffror som visserligen kändes klart lägre än i verkligheten men på något sätt ändå var signifikativa för en ganska lågkvalitativ första-akt. VIK hade ett par PP-chanser men närmare än ett Erik Nyström-skott i ramverket kom man inte. Mål gjorde däremot hemmalaget, Mattias Johansson styrde in periodens enda efter 2:40.

I den andra var VIK desto hetare och vaskade fram några fina lägen, anförda offensivt av Darren Nowick. Men istället för kvittering drog man på sig en utvisning för för många spelare. Den dödades av men direkt efter fick Erik Ullman sitta två minuter för en puck out. I inledningen av boxplay-spelet var Erik Aterius på väg att skrinna till sig ett friläge men blev omkullgjord. Straff VIK blev det och Ken Jäger fick förtroendet. Schweizaren var kylig och prickade in kvitteringen under Rosengrens plock.

VIK fick, till viss del på grund av ytterligare en tvåminutare, lägga sig på försvar under andra halvan av perioden. Matchen levde och var oviss inför sista perioden.

Period tre följde samma mönster som de två tidigare: få avbrott, få chanser, fler felpass. VIK fick chansen i numerärt underläge efter knappt sju minuter efter en diving-tvåa på Christian Hägg men de minuterna passerade också utan något jätteläge. Hemmalagets PP-chans i tredje kom efter en Kim Johansson-fasthållning i samband med power breaket efter knappa 13 minuter. Tony Mårtensson-enheten hotade i dryga 90 sekunder men VIK höll undan. Med några minuter kvar slog båda lagen vakt om den inspelade poängen. Förlängningsspel tog vid.

VIK avgjorde 50 sekunder in i övertiden genom Kim Johansson.

Almtuna–Västervik 1–2

Första perioden: 1–0 (2:40) Mattias Johansson (Christian Hägg, Sebastian Fakt)

Andra perioden: 1–1 (8:58) Ken Jäger (straffslag)

Fjärde perioden: 1–2 (00:50) Kim Johansson (Darren Nowick)

Skott: 27–11 (4–1, 13–6,  10–3, 0–1)

Utvisningar: AIS 3x2 min, VIK 4x2 min