Den tidigare ungdomssektionen i VIK har byggts om för att i detalj göra varje nivå bättre framöver.
Nu finns det en styrgrupp och arbetsgrupper inom olika områden. Exempelvis finns det en värdegrundsansvarig, en som är ansvarig för lagledare, kiosk, domare och sekretariat, skills och färdigheter och så vidare.
– Vi väljer att göra den här satsningen för att vi vill bygga en stor bredd med bra människor där vi har en röd tråd i utbildningen från lilla hockeyskolan och uppåt. Tanken med allt det här är givetvis att skapa egna produkter, berättar VIK:s klubbchef Petra Axelsson.
– A-laget har fått starka direktiv. Vi åker inte med en tom plats utan vi fyller på med juniorer i så fall. VIK ska vara förknippat med att steget finns.
VIK-ledningen har tagit fram en tydlig vision där orden Vi-känsla, Inkludering och Kamratskap (förkortat VIK) bygger värdegrunden.
– Det står på våra armband som vi har i klubben och ska vara tydligt för alla. Min högsta dröm är att om våra VIK-ungdomar ser någon sitta ensam i matsalen i skolan ska de sätta sig där. Då har vi nått fram och då är jag nöjd, säger Petra och tillägger:
– Vi har 2 000 besökare i hallen varje vecka, utanför A-laget, och jag vill att alla ska känna sig hemma här. Det ska vara en trygg och rolig plats och det ska vi skapa tillsammans.
Men för att den här satsningen ska lyckas handlar det inte enbart om spelarna, utan minst lika mycket om ledarna, menar klubbchefen.
– Om vi ska ha två, tre spelare varje säsong som står och bankar på dörren till A-laget måste vi bygga upp en bra förening från grunden. Alla våra ledare ska få ledarutbildning där vi, som sagt, ska hålla en röd tråd i utvecklingstrappan hela vägen. Ledarna ska bli certifierade och veta vad varje årskull ska kunna. Vi ska dessutom ha en träff i månaden för att ge dem så bra verktyg som möjligt.
För att bli så effektiva som möjligt har tilldelningen av isträningar gjorts om till 50 minuters effektiv istid, istället för 60 minuter plus spolning.
– På så sätt får vi in fler istider per vecka. Vi kommer därmed ha första träningen klockan 16 där ungdomslagen får turas om med en dag var med den tidiga tiden. Vi ska testa det i september och utvärdera sen. Vi måste ju göra nåt eftersom vi bara har en isyta. Vi har 470 barn och ungdomar i föreningen och bara ett lag kan träna samtidigt, säger Petra.
Ett annat mål VIK har är att ha lika många tjejlag som killag år 2030.
– Det hänger ihop med Svenska Ishockeyförbundets satsning på tjej- och damsidan. Frågan är bara hur vi ska kunna nå det med bara en isyta? Jag skulle så klart vilja se konstskridskoåkning och annat i Västervik också.
En annan del av VIK:s ungdomssatsning är olika camps. Ett anordnades precis i början av issäsongen där lägret var fyllt av ispass, fys, teori, teknik och diskussioner om värdegrund.
– Det blev succé, så himla roligt. Planen är att vi ska ha camps även på höstlovet och sportlovet. Förhoppningsvis får vi ha is april ut så att vi kan ordna något då också. Tidigare har våra ungdomar fått åka till Valdemarsvik för att träna och så vill vi så klart inte ha det. Men det är en kostnadsfråga då VIK får stå för hela driften istället för den vanliga hyran om vi ska ha is efter att A-lagets säsong tagit slut. Där önskar vi så klart att kommunen kan förstå värdet för ungdomarna i det här, säger Petra Axelsson och avslutar:
– Jag är jättestolt över det här arbetet och det ska bli mycket spännande att se var det tar oss.