Direktiven kring "abuse of officials" innehåller bland annat att spelarna inte får slå bort pucken efter avblåsning eller gestikulera eller skrika mot domaren.
Dessa nya regler renderade genast i några utvisningar under onsdagens hockeyallsvenska omgång och supportrar och tyckare på sociala medier visade snabbt sitt missnöje.
Sporten tog ett snack om detta med Västerviks IK:s back Oskar Drugge som är i Örnsköldsvik och förbereder sig för fredagens match mot Modo.
– Spontant känns det som att rätt många av de där punkterna inte ens behöver tas upp utan tillhör sunt förnuft. När det gäller vifta med armarna eller ropa mot domaren så är det ju i många fall en spontan reaktion för att uppmärksamma domaren på att det är offside exempelvis, inte för att hänga ut någon. Visst, jag förstår att det är jobbigt för domarna när det är många som skriker och gestikulerar och de hamnar i fokus, men det här känns lite som att de drar på sig offerkoftan, säger Drugge och fortsätter:
– Jag tycker att det har blivit mer lättkränkt överlag i samhället och det var väl bara en tidsfråga innan idrotten skulle bli likadan.
Kommer de nya direktiven att påverka din spelstil?
– Nej, det tror jag inte. Jag tror snarare att det här kommer att sätta ännu mer onödigt fokus på domarna. Nu blir det fler domslut som kommer att granskas och diskuteras i sociala medier. Hatarna på Twitter kommer att få ännu mer vatten på sin kvarn, säger Drugge som är bekymrad över hur domarna ska tolka vissa situationer.
– Om en spelare drar på sig en onödig utvisning, blir besviken på sig själv och vrålar ut en svordom eller liknande. Ska den spelaren då bli dubbelt bestraffad? Hur kan domarna göra bedömningen att spelaren skriker på dem och inte på sig själv? Eller att spelaren slår klubban i sargen för att den är arg på sig själv eller på domaren? Jag tror att det kommer att tolkas väldigt olika från domare till domare och att det kommer att bli kaos. Jag tror faktiskt att de kommer att få krypa till korset och ändra sig så småningom.
VIK-tränaren Mattias Karlin funderar på exakt samma sak som Drugge.
– Det kommer att bli en gissningslek och det är det sista man vill. Domarna kan omöjligt veta om spelaren blir förbannad på sig själv eller på dem, såvida spelaren inte skriker något riktat mot dem förstås. Domarna har det svårt nog som det är och det här tror jag gör det ännu svårare för dem med ännu fler bedömningar, säger han och fortsätter:
– De säger att inte vill ta bort känslor, men indirekt blir det så. Man vill ju inte åka på någon skit och då blir det svårt att veta hur mycket man kan uttrycka sig. Det känns sådär faktiskt.
Kommer det att påverka sättet du coachar?
– Jag skriker mycket på offside och när andra laget har sex spelare på isen, det har jag gjort i 15 år och det är inte bara en gång per match om man säger så. Det gör jag inte för att nedvärdera domarna på något sätt utan mer för att de ska vara vaksamma på det. Vi får se hur det blir nu framöver, men jag tror att det kommer att skilja väldigt mycket beroende på vem som dömer. Vi spelare och ledare kommer att få rätta oss efter den som dömer och vi får helt enkelt se hur det går, säger Karlin.
I Hockeyallsvenskans utskick angående de nya direktiven står det följande:
"Känslor är en del av ishockey. Är det förbjudet? Nej! Tävla hur mycket du vill och du får skratta, gråta, skrika, jubla, dansa eller uttrycka dig som du känner för, men att gå från en spontan reaktion till att klaga eller försöka påverka domarna är inte att visa känslor, det är att visa missaktning eller bristande respekt för såväl den enskilde domaren som för sporten som helhet. Syftet med detta är att skapa mer integritet för domarnas arbete och därigenom en bättre arbetsmiljö".
När Sporten når Hockeyallsvenskans sportchef Erik Ryman vill han förtydliga det som kom ut i skrift efter domarnas onsdagsmöte.
– Känslor för hockey och normala reaktioner kommer vi alltid att ha, det är inte sånt det här handlar om, vilket kanske inte kom fram riktigt. Det blev nog lite feltolkat. Det är inte reaktioner och om man skriker efter en offside vi menar utan det är när man ifrågasätter domaren två, tre gånger. Det är det som inte är accepterat. Annars ska det inte vara några konstigheter. Domarchefen Björn Wettergren kommer att komma ut med ett förtydligande snart, säger Ryman.