De 80 000 kronorna man har i eget kapital är, som ordföranden Urban Widén sade under mötet, "plus men inte mer". Avståndet till de fem procent av omsättningen (ungefär en och en halv miljon) är långt och gör att VIK alltså inte når upp till licenskraven för kommande säsong.
– Vi kommer att utnyttja möjligheten att ta ett så kallat kontrollår, säger Widén.
– Det får man göra en gång under en femårsperiod, förklarar han.
Det sätter VIK:s ekonomi under kommande verksamhetsår under än större press. Licenskraven höjs ytterligare och när bokslut görs våren 2024 ska VIK, som Hockeyallsvensk klubb, ha åtta procent av sin årsomsättning i eget kapital.
– Vi vill öka vår omsättning till 24 miljoner kommande säsong vilket gör att vi ska ha ett eget kapital på nästan två miljoner. Det kommer att krävas ett stort arbete men det är absolut möjligt, säger Widén.
– Vi har verkligen strukturerat upp utgifterna för att kunna hålla ordentlig koll och följa upp arbetet. Det är i utgifterna det finns mest att göra för oss.
En titt på siffrorna berättar att VIK, jämfört med föregående år, tappat en dryg miljon i biljettintäkter, höjt sponsorintäkterna med närmare 1,2 miljon och fått in knappt två miljoner i spelarförsäljningar jämfört med ungefär en miljon året innan. Resultatet för året slutade på -734 344 kronor för koncernen. Den största skillnaden i kostnaderna jämfört med förra verksamhetsåret ligger i rese- och träningskostnader, ca 500 000.
– I julas var vi lika illa ute som Vita Hästen och hade vi inte insett allvaret då hade vi förmodligen vandrat samma väg som dem. Men vi kämpade, sålde spelare, kämpade och sålde spelare och klarade oss tack vare det, säger Widén.
Någon budget för nästa säsong presenterades inte skriftligen utan endast muntligt via Widén. Han berättar att man inte budgeterat med några försäljningar av spelare eller så kallade SHL-pengar och att spelarbudgeten kommer att höjas något. I årsrevisionen går att utläsa att VIK lade ungefär 5,6 miljoner på "kontraktsanställda" under verksamhetsåret 2022/23.
Widén valdes åter till ordförande men styrelsen fick till viss del nytt utseende. Petra Axelsson klev av som vice ordförande och ersattes av Kalle Hydbom Ulvaeus. Som ledamöter valdes Olle Markljung och Robert Swartz som nya och där fanns sedan tidigare Fredrik Stoltz, Maria Rasmussen och Stefan Persson. Styrelsens suppleanter är Michael Windahl och Calle Andrae.
– Kalle kommer in med det kulturella perspektivet och Olle har kompetenser vi tidigare saknat, bland annat inom IT, säger Widén.
Axelsson lämnar uppdraget som vice ordförande för att "göra annat i föreningen". Under mötet meddelades en organisationsförändring där VIK ska anställa en klubbchef på heltid på en så kallad projekttjänst över ett år. Huruvida det blir Petra som får den tjänsten var dock inte helt bestämt.
Beträffande rekryteringen av ny försäljningschef hälsar klubben att man har några kandidater men att man inte är i den absoluta slutfasen. En stor del av de budgeterade 6,2 miljonerna i sponsorintäkter är enligt styrelsen säkrade.
Arenanamnet jobbar man också på och där scannar man nationellt. Som vi tidigare rapporterat planerar VIK att utveckla Tjusthallen, bland annat med en ny loftbar, nytt biljettsystem och smidigare beställning av till exempel öl.