"Vi har inte råd att ta en massa utvisningar"

Sedan avancemanget till hockeyallsvenskan har Västerviks IK varit starka beträffande bortamatcher mot Västerås. På onsdagen är det dags för säsongens första besök i ABB Arena.

Att hålla sig borta från utvisningsbåset är en av nycklarna till poäng, enligt VIK:s huvudtränare Mattias Karlin.

Att hålla sig borta från utvisningsbåset är en av nycklarna till poäng, enligt VIK:s huvudtränare Mattias Karlin.

Foto: Ilkka Ranta

Ishockey2019-10-29 18:30

Fjolårets nykomling tillika succélag Västerås har inlett positivt även denna säsong. I söndags gick man en fartfylld och målrik dust mot AIK på Hovet, en match man till slut vann med 5–4. Inför årets andra VIK-duell, det gulsvarta mot det rödblå, ligger Västerås på femte plats i tabellen. Förra och innevarande säsong har det varit tighta matcher. Såhär säger VIK:s huvudtränare Mattias Karlin om motståndet.

– Där uppe har vi varit starka och vunnit det mesta. Förra året och även i första mötet den här säsongen har matcherna avgjorts i spelet runt båda målen. I dom spelen är Västerås bra.

Mot Modo i söndags var det utvisningarna som blev VIK:s fall. Mot ett skarpskjutande Västerås gäller det att inte hamna på botbänken i onödan.

– Generellt måste vi få ner antalet utvisningar, det är en bra start. Vi får inte ta utvisningar på fel ställen. En olycka kan hända i egen zon men inte i anfallszonen eller att vi gör något i vredesmod. Vi har inte råd att ge bort en massa i onödan, menar Karlin.

Fortsatt fokus i VIK-lägret: målskyttet. Som har blivit bättre. Mot Modo blev det fyra.

– Visst, något är kanske lite billigt, men vi skapar ändå chanser för att göra en fyra-fem mål mot det lag som i en enskild match är det bästa vi mött hittills.

Vad pratar ni om, mer detaljerat?

– Att vi måste undvika hörnen och komma mer centralt. Ta oss in på de heta ställena, skapa kaos genom att skymma, styra och vinna andrapuckar. Är man utspridda på utsidan kan det se snyggt ut och man får mysa med pucken men det blir sällan mål av det.

När VIK tränade på tisdagen saknades Erik Aterius medan Ken Jäger deltog i gul tröja, alltså inte fullt medverkande. På backsidan var samtliga nio med med Henrik Malmström kommer inte att spela mot Västerås på onsdagen.

– Det är nån eller några matcher för tidigt. Vi är inte i en situation på backsidan där vi behöver stressa in någon, förklarar Karlin.

Så tränade VIK.

Backpar: Niklas Folin-Brandon Burlon, Erik Ullman-Adam Plant, Kim Johansson-Alexis Binner, Erik Gustafsson-Anton Sundin/Henrik Malmström.

Kedjor: Victor Öhman-Rob Bordson-Darren Nowick, Peter Krieger-Lukas Wernblom-Erik Nyström, Adrian Elefalk-Jacob Bjerselius-Victor Wänghult, Oskar Pettersson-Marcus Westfält-Emil Alba.

Sporten direktrapporterar från matchen i ABB Arena som startar 19:00 och vår direktrapportering drar igång ungefär 18:45.

Erik Aterius dras med en skada och kommer inte till spel mot Västerås.
Erik Aterius dras med en skada och kommer inte till spel mot Västerås.
Karta: Plivit Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!