I torsdagens VT gick att läsa om att Västerviks IK skrivit upp byggnaden ”Hyllan” i ishallen till 1,1 miljoner kronor, en byggnad de inte ens äger.
Därmed har de ökat det egna kapitalet och har nu 1 188 754 kronor i eget kapital. Utan byggnaden kvarstår endast 88 754 kronor.
Det innebär att marginalerna till att ha ett negativt eget kapital blir väsentligt mycket mindre.
Skulle det bli så att VIK får ett negativt eget kapital, efter ett förlustår till exempel, då finns det en risk för att förlora den nyinförda division I-licensen.
Om två veckor, den 15 augusti, kommer bokslut från alla division I-klubbar i Sverige att begäras in för första gången. Det säger Mikael Lundström, tävlingschef på Svenska Ishockeyförbundet.
– Division I-licensen kommer att införas i flera steg. I det första steget kommer vi att titta på organisationen och lagen, att det ser bra ut. Till exempel måste man ha juniorlag, säger han.
– Sen så kommer ekonomin in i bilden i det andra steget. Då kommer vi att göra en grov granskning till att börja med efter att vi fått in alla bokslut den 15 augusti.
Skulle ett förening ha ett negativt eget kapital, vilket är ett av kriterierna, så kommer det upprättas en handlingsplan för den föreningen av en Division I-nämnd. Efter det följer ett kontrollår, för att se att handlingsplanen inte brister.
Skulle föreningen återigen ha ett negativt eget kapital väntar med stor sannolikhet nedflyttning till division II.
– Då fråntas klubben division I-platsen, då ligger man risigt till, säger Lundström.
Många division I-lag brottas för närvarande med ekonomiska problem.
– Allt som är plus i ”ettan” är bra, säger Mikael Mjörnberg, som bland annat är chefredaktör för Hockeyettan – en stor nyhetssajt om division I-ishockeyn.
Fenomenet att skriva upp värdet på en sak för att få större tillgång har han sett tidigare i hockeyföreningar.
– Det är en klassiker i ”ettan” att skriva upp saker som inte går att skriva upp för att få siffrorna att se bättre ut.
Du har sett det i andra klubbar alltså?
– Ja. Men det är en brandkårsutryckning, det är klubben själv som förlorar på det i längden, säger Mjörnberg, som är nyfiken på hur införandet av licens kommer att gå.
– Som det har fungerat i allsvenskan så är det rätt mycket trolleri med siffror fram och tillbaka. Det ska bli väldigt intressant att se hur det tillämpas i ettan.
Mikael Lundström på Ishockeyförbundet poängterar att licensen har skapats just för att komma tillrätta med de ekonomiska problem som många division I-klubbar brottas med.
– Det här gör vi för att säkerställa att man har en sportslig klass som är i nivå med de ekonomiska möjligheter man har, säger han.
VT på lördag: Erik Rollborn, revisor på revisionsfirman KPMG, om VIK:s bokslut och en möjlig framtida utveckling.