Inför förra säsongen återvände Niklas Czarnecki till hemstaden och moderklubben Västerviks IK. När slutspelet var över kom han och klubben överens om en fortsättning. Allt var frid och fröjd – utåt sett.
Några månader tidigare hade en styrelseledamot anklagat Niklas för att ha alkoholproblem. Ordförande Anders Wiman och dåvarande sportchef Emil Georgsson kallade till möte för att låta Czarnecki bemöta anklagelsen och nå en lösning. Men konflikten mellan tränaren och styrelsemedlemmen fortsatte under våren. I maj började anonyma hatbrev skickas till klubbledning och sponsorer där Niklas anklagades för en rad påståenden, bland annat kopplat till alkohol. I början av juni valde han att lämna VIK – och för bara några dagar sedan hoppade även styrelsemedlemmen, plus ytterligare en ledamot, av sina uppdrag.
Niklas Czarnecki riktar nu hård kritik mot sin tidigare arbetsgivare och menar att han inte fick tillräckligt med stöd när hatbreven började dyka upp. Ordförande Anders Wiman håller inte med om kritiken.
– Jag kan inte säga att jag håller med om det. Vi har verkligen försökt att stötta honom. Vi kom överens om en förlängning och det hade vi ju inte gjort om vi inte hade förtroende för honom. Initiativet till att inte fullfölja förlängningen kom från Niklas själv utan någon som helst påtryckning från styrelsen. Vi hade ett uttalat förtroende för honom under våren och försommaren, säger Anders Wiman och fortsätter.
– Vi har även försökt stötta Niklas eftersom han naturligtvis mått väldigt dåligt över dessa väldigt obehagliga anklagelser.
När breven började dyka upp menar Wiman att klubben och Niklas inledde en dialog med fokus på stöttning. VIK-ordförande var själv med när Niklas valde att gå till polisen.
– Sponsorerna har givetvis frågat om det ligger någon sanning i breven. Då måste vi ju fråga Niklas om det. Men jag och styrelsen har aldrig trott på anklagelserna och varit tydliga med att vi ville fortsätta samarbetet. Jag var som sagt personligen med på polisstationen. Jag tycker att vi har hjälpt till och stöttat honom på alla sätt och vis.
Bara dagar innan Niklas valde att hoppa av hade klubben förberett ett utskick där man skulle ta kraftig avstånd från breven. Samtidigt erbjöd klubben Niklas professionell samtalshjälp – något den assisterande tränaren tackade nej till.
– Vi skulle offensivt gå ut och försöka ta udden av breven genom att påtala att vi inte accepterade detta. Vi erbjöd professionell hjälp till Niklas men han ringde och avbokade det på egen inrådan och sa samtidigt upp sig.
Enligt Wiman hör denna händelse och mötet i februari, då Niklas anklagades för att ha alkoholproblem, inte ihop alls. Men han medger att det under våren varit infekterat kring styrelsemedlemmens anklagelser.
– Som jag förstår är polisen medveten om denna händelse, och de har inte sett något samband eller pratat med någon om denna händelse. Men i samband med mötet i februari var det väldigt många upprörda känslor. Men vi tog i hand och kom sedan överens om en förlängning. Men att Niklas kopplar ihop denna händelse med breven tycker jag är tråkigt.
Oavsett om händelserna hänger ihop eller ej så resulterade februari-mötet i högljudda konflikter. För bara några dagar sedan valde två styrelseledamöter att hoppa av sina uppdrag. Orsaken är, enligt Wiman, rykten om att dessa två skulle ha något med breven att göra.
– Efter det som hände i februari så vet jag att Niklas kanske inte kände att han hade stöd där och då. Men vi var som sagt överens om ett nytt kontrakt efter det. I dag förekommer rykten om att det skulle vara någon i VIK, till och med i styrelsen, som skrivit breven. Det är fruktansvärt. Det förekommer inte i den här styrelsen. Samtliga styrelseledamöter var överens om att fortsätta samarbetet med Niklas. Det är en oerhörd besvikelse att höra dessa rykten på stan. Dessa två styrelsemedlemmar kan inte acceptera att bli anklagade för detta. De känner att de inte sitter i styrelsen för att bli anklagade för såna saker. Det är en oerhört komplicerad situation som eskalerat.
Någon professionell samtalshjälp eller liknande stöd har inte erbjudits till någon av styrelseledamöterna, trots att vissa upplevt rädsla.
– Vi stöttade genom att prata. I och med att vi gjorde en överenskommelse och tog i hand med varandra så blev det lugnt. Men sedan har det väckts upp igen i och med det som hänt sista tiden.
Två styrelseledamöter och en assisterande tränare som lämnat klubben inom ett par veckor. Hur känner du att ni behandlar er personal?
– Hade styrelseledamöterna inte blivit anklagade på stan för att ha skrivit dessa brev så hade de inte hoppat av. Det har inte med klubben att göra utan det är ju en person som spridit det här. En stark anledning till att Niklas hoppade av var ju för att breven skulle upphöra, och det är ju inte klubben inblandad i heller. Stöd kanske inte räcker ibland. Ens integritet och att skydda familjen blir kanske viktigare än att stanna kvar på sitt jobb.