2019 skrevs ett fyra år långt avtal mellan SHL och Hockeyallsvenskan som stipulerade hur en klubb i Hockeyallsvenskan ska ersättas om en SHL-klubb värvar en spelare från ligan under – oavsett om kontraktet löpt ut eller inte. Avtalet har flera gånger kritiserats och i somras rapporterade Expressen att avtalet kommer att förhandlas om.
Klart står i alla fall att VIK mellan förra och innevarande säsong skickade två spelare till SHL som man kommer att ersättas för enligt rådande avtal. Marcus Westfält skrev först på för Modo i Hockeyallsvenskan men hamnade till slut i Färjestad. Myles Powell såldes i januari till HV71 och skrev under sommaren på för IK Oskarshamn.
Sporten har utgått från den tabell som avgör ersättningen och kommit fram till att VIK bör få cirka 400 000 för Westfält och runt 120 000 för Powells halva säsong. Att han såldes till HV71 som sedan tog klivet upp spelar ingen roll i det här fallet. Dessutom får man ett utbildningsbidrag på 60 000 för VIK-fostrade backen Anton Fredriksson som i somras lämnade Växjö för Linköping. Slutsumman bör således landa någonstans runt 550–580 000 kronor.
– Vi vet att vi kommer att få pengar för tre spelare som betalas ut nu i november, där det såklart blir mest för Westfält. Summan du säger låter rimlig men exakt hur mycket vi kommer få vet jag inte, säger VIK:s tränare och sportchef Martin Gudmundsson.
Att dessa summor blivit en viktig intäkt för klubben är dock ingen hemlighet.
– Det är gigantiska summor för oss. Att vi fortsätter få de här pengarna visar att vi gör ett bra jobb i vår verksamhet med att utveckla spelare och skicka dem uppåt, säger Gudmundsson.
En annan stor intäktskälla är de så kallade VIK-kronan-matcherna, där höstens upplaga genomfördes i söndags då VIK besegrade Kristianstad med 2–1. Här är det klubbens försäljningschef Joakim Englund som berättar hur resonemanget runt och intresset för VIK-kronan var.
– Vi frångick konceptet som gällde under pandemin med "full hall", alltså 2 500 per automatik och lät en krona per åskådare vara ett alternativ eftersom vi faktiskt får fylla hallen igen.
Hur var responsen?
– Bra, tycker jag. Vi fick in ganska precis 400 000 vilket var vad vi hade hoppats på.
Publiksiffran landade på 1 302 personer – för låg enligt Englund.
– Ja, publikfrågan har vi funderat på både en och två gånger. Vad kan vi göra i våra befintliga lokaler för att få upp den? Har vi fel prissättning? Vad kan vi hitta på för att locka folk?, frågar sig Englund och fortsätter:
– Hade vi haft lapp på luckan nu med gratis entré hade vi fått ett kvitto på att prissättningen är fel men nu hade vi några hundra fler än vanligt. Nej, det är ingen lätt nöt att knäcka; världsläget är som det är, folk har ändrat vanor under pandemin och känner säkert en oro för vinterns elräkningar och väntade räntehöjningar.
Hur ser det ut i klubbar i liknande sits?
– Utan att ha pratat med så många ser jag att det tas till olika grepp med billigare biljetter, klubbarna försöker locka folk till hallarna. I klubbar som Almtuna och Tingsryd så ser vi sviktande siffror gentemot innan pandemin.
VIK valde att lägga höstens kronan-match hemma mot Kristianstad, ett lag som historiskt inte får Västerviksborna att gå man ur huse.
– Det finns argument för allt men när vi kokade ner det såg vi att mot Kristianstad en söndag i slutet på oktober hade det inte kommit så mycket folk om vi inte kört kronan.