Revisor Erik Rollborn: "Har man gjort fel, rätta!"

Efter VT:s granskning av VIK:s ekonomi uppmanar Erik Rollborn, revisor på KPMG, hockeyklubben att göra om bokslutet.– De måste själva rensa och göra rätt. Då finns det hopp, säger han.

Erik Rollborn, revisor på KPMG, riktar skarp kritik mot VIK men menar att det finns hopp om klubben ändrar och gör rätt.

Erik Rollborn, revisor på KPMG, riktar skarp kritik mot VIK men menar att det finns hopp om klubben ändrar och gör rätt.

Foto: Ilkka Ranta

Ishockey2013-08-03 06:41

Erik Rollborn är auktoriserad revisor på revisionsfirman KPMG i Västervik och han stärker de uppgifter som tidigare har kommit fram i VT:s granskning av VIK (för mer information, se faktaruta intill).

När han får se VIK:s verksamhetsberättelse från i år blir han förvånad.

– Jag förstår inte varför de har gjort så här. De hade ju inte behövt göra det. De har positivt eget kapital även utan byggnadens värde, säger han.

Kan du förklara vad det är som de har gjort fel?

– För att kunna skriva upp något så måste man vara ägare av en anläggningstillgång. En anläggningstillgång är något man äger i form av fastighet eller inventarier. Men här äger man ju ingenting, man hyr ju av kommunen, så det är omöjligt, säger han och fortsätter:

– Vad man däremot kan göra är att låta arbete på annans fastighet bli en investering. Men man får aldrig göra en uppskrivning. Hade man gjort så hade man kunnat ha utgifterna på 122 778 kronor för byggnationen som en investering och inte som en kostnad, som de nu har gjort.

Varför har man skrivit upp en byggnad man inte har, tror du?

– Man vill göra det egna kapitalet bättre än vad det egentligen är, i nio fall av tio. Det här är ett tecken på att ekonomin inte har varit sund, för hade den varit det så hade man inte gjort det här.

I torsdagens VT förklarade VIK:s ordförande, Lars Jörbrink, uppskrivningen av byggnaden så här:

– I och med att vi har försäkrat den delen så måste vi värdera den.

Erik Rollborn:

– Det som Jörbrink beskriver som förklaring är att försäkringsbolaget kan vilja ha ett värde. Men det är inget man använder i bokföringen, säger han.

Om bokföringen är fel, vad händer? Vad kan VIK göra?

– Det är fel. De har gjort något man inte kan göra. Det man kan göra som medlem är att kalla till extra årsmöte. Det skulle jag ha gjort om jag varit medlem. De måste själva rensa och göra rätt. Har man gjort fel, rätta!

Erik Rollborn påpekar flera gånger att ytterst är det styrelsen som har ansvaret, även fast både en revisor och årsmötet borde upptäcka en sådan här sak.

Men om medlemmarna vill ha det så här, att de vill ha en tillgång på 1,1 miljoner kronor som inte finns. Går det?

– Det är en bra fråga, där blir jag lite osäker. Det finns inga sanktioner, vad jag vet. Mer än att långivare och bidragsgivare kan dra sig ur klubben, säger Rollborn som dock menar att VIK inte tjänar på att ha byggnaden i redovisningen – tvärtom.

Istället innebär det större risker och de hade tjänat i längden på att istället skriva av utgifterna under en längre period.

– All bokföring ska ge en rättvisande bild av verksamheten. De lurar bara sig själva, ingen annan. Om de gör om det här så finns det hopp. De har ju ett positivt eget kapital även utan den här uppskrivna "luften".

Detta har hänt

I torsdagens VT gick att läsa om att Västerviks IK skrivit upp värdet av ”byggnad” i sin balansräkning från 0 kronor 2010 till 250 000 kronor 2011 och nu i våras till 1,1 miljoner kronor. Därmed har de ökat det egna kapitalet med samma summa i bokföringen. Problemet är att VIK enbart hyr byggnaden av kommunen och därför inte kan sälja den vidare. ”En tillgång måste du ju ha, äga”, sa förre ordföranden Mikael Wettermark bland annat.

VIK:s ordförande Lars Jörbrink förklarade uppskrivningen med att hänvisa till en värdering som Björn Jeansson gjort. Jeansson sa: ”Det är ju en slags internvärdering som man gör här eftersom det är kommunen som äger fastigheten.”

I fredagens VT gick att läsa om att Svenska Ishockeyförbundet skärper reglerna för klubbar i division I och inför en division I-licens. Utan den felaktiga tillgången på 1,1 miljoner kronor i det egna kapitalet är marginalerna i VIK:s budget till negativt eget kapital betydligt lägre, då 88 754 kronor återstår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!