Så upptäckte VIK-stjärnan sin diabetes

Just nu är han inlagd på Västerviks Sjukhus för att få kontroll över sin diabetesdiagnos. Men Victor Öhman håller hoppet uppe. För VT-sporten berättar Västerviks IK-stjärnan om hur han upptäckte sjukdomen och vägen framåt.

Victor Öhman kommer få följa sitt Västerviks IK från sidan en tid framöver.

Victor Öhman kommer få följa sitt Västerviks IK från sidan en tid framöver.

Foto: Rikard Nilsson

Ishockey2023-02-22 09:49

– Jag har pushat på ganska hårt med den typen av frågor själv, men det är ingen som vet riktigt när. Jag får ta det successivt men mitt mål är absolut att spela hockey den här säsongen igen.

Så svarar Victor Öhman på frågan om när vi får se honom på isen igen. VIK:s skarpskytt har haft en sällsynt skadeskonad säsong och har trots lagets svaga säsong redan nått sin bästa målsiffra på fem år: 17 gånger har han nätat.

– Nej, det är inte så jäkla kul, såklart. Jag har känt mig fräsch i kroppen och fått vara skadefri så man blir less när det kommer nåt sånt här, säger Öhman.

Men han är snabb med att tillägga:

– Man får vara lite ledsen men det finns folk som har det bra mycket värre. Nu är det såhär, jag kommer få leva med det resten av livet. Det är bara att köpa läget och göra det bästa av det.

Att det går att spela på hög nivå med diabetes typ 1 finns det flera exempel på. Ett finns i Victors direkta närhet.

– En nära släkting till min sambo har samma och spelar i Hockeyallsvenskan och det finns en lagkapten i SHL som också är diabetiker, så det går absolut.

Just den här nära släktingen till sambon har varit en trygghet.

– Han är proffs på det där, han har haft det i tio år. Just nu handlar det om att lära känna kroppen och vad den behöver. Det är lite som att gå i skolan just nu.

Vistelsen på sjukhuset går mot sitt slut. Öhman hoppas få komma hem under de närmsta dagarna.

– Antingen idag (onsdag) eller imorgon. Jag har fått en puck på armen som mäter blodsockret och den kurvan kan de se från sjukhuset.

Under onsdagen spelar Öhmans lagkamrater borta mot Modo. Det var under lagets senaste tripp till Örnsköldsvik, för några veckor sedan, som han började misstänka att något inte stod rätt till.

– Under den bussresan började jag dricka mycket mer än tidigare och det kändes som allt jag drack gick ur mig snabbt. Jag kissade ut dubbelt så mycket på väldigt kort tid. När jag trodde jag kissat klart kom det en liter till. Tidigare har jag nästan aldrig behövt gå på toa på bussen, nu fick jag gå många gånger.

På söndagen samma vecka skulle Victor med sin son Liam på skridskoskola i Gamleby. På vägen dit stannade han hos VIK:s materialförvaltare Jörgen Fransson som även han har diabetes.

– Jag svängde förbi där och vi mätte mitt blodsocker. Då såg vi att det var högt så det blev att åka in till akuten.

Med facit i hand säger Victor att det funnits fler tecken på diabetes.

– Man är ju inne i bubblan med hockeyn, nästa träning, nästa match och så småbarn på det. Man är ju liksom alltid lite trött. De senaste två-tre matcherna har jag känt att mina ögon blivit torrare och den kan också vara ett symtom. När man får reda på grejer tittar man ju tillbaka och börjar förstå.

När värdena har stabiliserats måste Victor själv sköta tillförseln av insulin.

– Jag tar sprutor och kommer att göra så i nån månad framöver, sen får jag se om jag väljer att koppla på en automatisk pump.

VIK får, åtminstone tills vidare, jaga nytt kontrakt i Hockeyallsvenskan utan sin nummer 21. Närmast till hands alltså onsdagskvällens match borta mot serieledarna Modo.

– Det kommer de att fixa, grabbarna. Vi har en positiv trend. Jag skrev till Erik (Gustafsson, VIK-kapten) att de skulle se till att gå upp i en tremålsledning direkt så jag slipper bli nervös.

Fakta

Vid typ 1-diabetes har kroppens egen insulinproduktion helt upphört. Alla personer med typ 1-diabetes behandlas med insulin. Insulin kan bara ges i form av injektioner. Vid typ 1-diabetes har kroppens egen insulinproduktion helt upphört. Av någon okänd anledning angriper och förstör kroppens immunsystem de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln, vilket på sikt leder till total insulinbrist.

Källa: Svenska Diabetesförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!