– Vi som sportklubb vill gå i bräschen för att skapa glädje och framtidstro samt förebygga utanförskap och psykisk ohälsa. Vi vill ge ungdomarna något att hålla i för att skjuta på tråkigheter så långt vi kan. Hos oss ska det kännas som ett bra ställe där de kan vara och utvecklas som individer, säger VIK:s ordförande Urban Widén vars projekt fick positiv respons hos kommunstyrelsen på måndagen.
– Enligt Västerviks kommun är vi det starkaste varumärket, framförallt på vintern, och bättre ska det bli med ny arena, en ungdomsverksamhet som växer där vi numera har ett tjejlag med mera, menar Widén.
Vad gör VIK speciellt lämpligt att ta hand om ungdomar?
– Vi är en mycket stor förening med många goda förebilder för ungdomar. Det finns många frivilliga och goda krafter som alltid vill hjälpa. Just situationen runt en elitishockeymatch gör att stämning, upplevelser, ljud och emotionella känslor får ta stor plats. Detta gör att ungas kreativitet och emotionella krafter kan få leva ut och bidra till matchbilden. Det gör ungdomar deltagande och inkluderade i ett sammanhang, svarar Widén vars idéer bland annat innefattar möjligheten att skapa aktiviteter på läktarna så som tifon, ramsor, flaggor, trumspel, sånger och tutor.
Sen han och vice ordföranden Petra Axelsson klev in i VIK har det fokuserats på att få till stånd en långsiktig plan för att göra föreningen bättre på alla nivåer.
– Vi har en organisation som är division 2, division 1-mässig fast vi spelar i allsvenskan. Det har inte gjorts så mycket förutom att lappa och laga ett korthus tidigare, men nu inventerar och investerar vi. Vi ska vara värdiga att gå in i den nya arenan om två, tre år, säger Widén och fortsätter:
– Vi utvecklar nu en treårsplan för den gamla arenan. Samtidigt jobbar vi med en sjuårsplan som sträcker sig efter att vi går in i den nya arenan.
En stor del av planerna handlar om den nya satsningen på Team 1217 där ungdomar i åldrarna mellan 12 och 17 år ska få chansen att känna samhörighet och tillhörighet hos VIK, och då handlar det inte om att spela ishockey utan att bara få vara i ishallen och umgås utan press.
– Droger, framförallt nätdroger, ökar kraftigt i samhället. Västervik ligger högt i Kalmar län och en heroinmissbrukare kostar samhället cirka två miljoner kronor per år. Hjärnan är inte fullt utvecklad före 25 år så ju längre vi kan skjuta på det här med alkohol och droger desto bättre. Kan vi rädda några ungdomar sparar vi samhället ganska mycket pengar, utöver de enorma positiva emotionella värden som skapas, förklarar Widén.
Ungdomarna som anmäler sig till projektet får skriva på ett kontrakt tillsammans med en målsman, där de lovar att avstå från alkohol och droger den säsongen.
Som belöning får de ett årskort till VIK:s alla hemmamatcher, vissa bortamatcher, VIK-accessoarer, olika aktiviteter och kurser med mera.
– Vi kommer även att skapa grupper på sociala medier så att man känner att man tillhör. Varje vardag kommer vi ha öppet i cafeterian bakom bortastå mellan klockan 15 och 18, ungefär som en ungdomsgård där man kan spela pingis, värma på medhavd mat, köpa mackor, göra läxorna, träffa förebilder där bland andra VIK-spelarna kommer att finnas på plats. Det ska kännas häftigt att vara med i den här gruppen, säger Widén.
Målet är att successivt bygga upp verksamheten och satsa på 600 ungdomar per säsong framöver och även under sommaren.
För att kunna driva det här projektet har kommunen meddelat att VIK får stöd på 800 000 kronor per år och båda parter hoppas att projektet ska bli långsiktigt.
VIK har även presenterat sina planer för Tjustbygdens Sparbanks stiftelse och Länsförsäkringar varifrån man också hoppas på ekonomisk stöttning för att kunna genomföra det här projektet.
Klubben tror även att många andra företag i kommunen också kan bli intresserade att stötta och associera sig med detta projekt för att det är för en mycket god sak; ungas tro på sig själva och tro på framtiden.
– Under projektets gång kommer vi givetvis att öppet presentera hur det går och hur det ser ut. Det här är något vi tror starkt på och vi ser fram emot att få finnas där för fler ungdomar framöver, säger VIK:s ordförande Urban Widén.
Läs mer om projektet och vad politikerna i Västerviks kommun säger på vt.se eller på sidan 4 i onsdagens papperstidning.