Noteringar från Hockeyallsvenskan

I en lite haltande tabell har majoriteten av laget nått mittpunkten av säsongen. Sportens Jonathan Åhman har listat några intressanta punkter från den delen av säsongen som är spelad.

Alexis Binner jublar efter ett av sina mål.

Alexis Binner jublar efter ett av sina mål.

Foto: Ilkka Ranta / Frilansfotograferna

Ishockey2019-12-03 12:00

26 av 52. Det känns som att premiären (för VIK:s del borta mot Modo) var bara härom veckan. Men lokomotivet som är Hockeyallsvenskan har nått maxfart och dundrar i rask takt mot både jul och nyår och snart börjar vi snacka slutspurt. Först: en paus i det som varit och noteringar från händelserna i ligan.

Storlagen krisar.

AIK och Södertälje är, just nu, under det negativa kvalstrecket. Visst hade man på känn att AIK skulle få det knackigt men under strecket? Katastrof – och ingen ljusning i sikte. Byta tränare-kortet är spelat och kvalspel känns oundvikligt. Södertälje är visserligen nära "säker" mark men går också mot en fiaskosäsong. Deras räddning kan bli att division ett-lagen verkar svaga.

Björklövens defensiv är otrolig.

38 insläppta mål på 26 matcher ger ett snitt på knappt 1,5 per match. Galna siffror över så länge som en halv säsong. Per Kenttäs bygge kommer fightas om en SHL-plats hela vägen in och med målvakterna Joe Cannata och Mattias Pettersson har de goda chanser.

Karlskogas målglädje.

Roligt att BIK Karlskogas bygge med 100% svenska spelare, etablerade och lovande, skickliga och tunga, går så starkt. Ett av de mest underhållande lagen att titta på med frejdig juggernaut-offensiv.

VIK:s poängsnitt.

För två säsonger sedan fick VIK kvala sig kvar. Då tog man 69 poäng på 52 matcher, ett snitt på 1,32 poäng per match. Hittills har man spelat in 27 på 25, vilket ger 1,08 per match. Säsongen VIK fick kvala var rekordjämn och det kommer inte att krävas några 70 poäng för att undvika kvalplatserna i år. Förra året räckte 61 (och bättre målskillnad än Almtuna) för Tingsryd.

Poängstarka spelare.

I skrivande stund har sju spelare ett poängsnitt på över en poäng per match. Det är fler än vanligt. De tre senaste säsongerna är det sex spelare – totalt –  som nått en poäng per match eller mer. Kul!

Riskminimering först och främst.

Min uppfattning är att ligan gått mot ett mer destruktivt och riskminimerande spel. Vilket jag visserligen kan förstå då det för tränare står mycket på spel (jobb, inkomst, rykte osv), och dessutom då varje poäng i slutändan blir viktig för att klubben ska undvika kval. Men: det är synd och underhållningsvärdet sjunker och det är egentligen ett problem i svensk hockey i stort då lirarna begränsas och sedermera väljer att flytta till en mer tillåtande liga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!