Magnus Nilsson är föreningsutvecklare i Västerviks IK och styrelseledamot i Hockeyallsvenskan. De senaste veckorna har mycket kretsat kring Karlskrona HK:s vara eller icke vara i Hockeyallsvenskan, då de dras med stora skulder. Under fredagen kom beskedet: KHK tvångsdegraderas.
– Jag varnade för det här redan för fyra år sedan, att de här licenskraven är orimliga och kommer att förstöra en klubb så småningom. Det är precis det som händer nu. Oftast är det kul att ha rätt men den här gången är det förfärligt, säger Nilsson.
Han åsyftar det arenakrav som fanns för klubbar i SHL. Karlskrona gick 2015 upp i SHL och var tvungna att investera i sin arena för att möta kravet. Det kravet är idag borttaget men klubben har kvar skulderna man ådrog sig. Lägg därtill att man åkte ur SHL efter två säsonger plus att man drabbats hårt under coronakrisen.
– De hade aldrig varit i den här situationen om de inte behövt investera i sin arena när de gick upp i SHL, säger Nilsson.
Nilsson berättar att man från ligans håll under en flera års tid försökt få till stånd ett möte och en diskussion kring dels KHK:s situation och dels kraven i stort, som Nilsson menar är orimliga, men att Svenska Ishockeyförbundet inte visat något intresse.
– Man hänvisar bara till att sådana frågor ska tas på förbundsmöten som sker vartannat år. Men vi har den här våren sett att man kunde ändra på licensreglerna med en veckas varsel. Den dialogen hade SIF och SHL utan Hockeyallsvenskan, säger Nilsson.
Han fortsätter:
– Det finns ingen demokrati i förbundet. SHL-klubbarna sitter vid samma bord med dem på förbundet medan vi inte får någon respons över huvud taget, vi hänvisas till våra distriktsförbund. Det är för jävligt.
Han tar vårens diskussioner om hur man skulle hantera upp- och nedflyttningar då säsongen avbröts, som ett exempel.
– Den loopen var inte vi med i. Det var ännu en gång vi inte fick vara med. Det kommunicerades ut som ett enigt beslut men faktum är att HA fick 24 timmar på sig att acceptera faktum. Flera andra ligor väntade för att se var det tog vägen, istället för att ta ett förhastat beslut.
Nilsson uppmanar till storsinthet från förbundet – att de inser att de har gjort fel.
– Inget beslut helgar konsekvenserna. Förbundet måste inse att det blev fel här. Det händer varje vecka i vilket företag som helst att man tar ett beslut, sedan ändrar sig när det inte blir som man hade tänkt.