– Många som har åsikter har inte papper på bordet. Vi ligger under kontrollår och hela året har varit en ekonomisk utmaning och det har funnits en viss oro för att vi inte ska klara alla krav, säger Wiman.
Västerviks IK har haft två ekonomiska mål att nå under innevarande räkenskapsår: 1) klara budgetåret 19/20, 2) klara kapitalkravet (2,5 miljon i eget kapital) för att säkra den allsvenska licensen.
– Det räcker inte att göra det bra på isen. Man får balansera det sportsliga och det ekonomiska, värdera riskerna på båda sidor och ta dom beslut som behövs för framtiden. Vi vill ha ett hockeyallsvenskt lag i Västervik och då måste vi göra vad vi kan, säger Wiman.
Besluten att sälja Adam Plant, Darren Nowick och Rob Bordson var inte önskvärda men nödvändiga och förankrade, menar Georgsson.
– Vi var överens inom hela klubben att göra det och det var ett gemensamt beslut. I den här typen av frågor är det tur att vi har en huvudtränare som vet hur det fungerar i klubben och inte ser främst till sina egna resultat. Våra ambitioner med föreningen slutar inte med det här utan vi har ambitioner att kunna etablera klubben på den här nivån men om inte ekonomin är med så spelar det sportsliga ingen roll.
Varken Wiman eller Georgsson vill precisera summorna klubben fick i samband med försäljningarna. Kring det ekonomiska allmäntillståndet ger Wiman följande rapport.
– Vi jobbar på flera fronter för att säkra ekonomin på olika sätt, där vi försöker se in hur vi kan göra det framåt. Vi vill ligga på en acceptabel sportslig nivå men det finns alltid risker, kraven på eget kapital stegras ju varje år och det är fortfarande en acklimatisering för klubben.
Georgsson:
– Vi håller budget relativt bra. Vi gjorde en bra ekonomisk affär med försäljningarna, det är inget att hymla om. Det var tre spelare som låg på den övre halvan av våra löneposter plus att vi fick en summa.
Kan ni skära mer i budgeten till nästa år?
– Det är alltid en balans. Vi hade kunnat dra ner 1,7 till på spelarbudgeten till i år men då hade vi fått kvala oss kvar. Det är en utmaning och dialog vi haft med styrelse och ledning hela säsongen, att sätta en trupp som är tillräckligt bra för att klara kontraktet.
Skulle VIK nå kapitalkravet, som alltså är 2,5 miljon i eget kapital, har man det värsta bakom sig.
– Det extraordinära ligger i att från den här säsongen ska vi gå från från 800 tusen i eget kapital till 2,5 miljon. Nästa år ska vi öka 500 tusen istället för 1,7 miljon och det är såklart lättare att lägga en budget som plussar en halv miljon, säger Wiman.
Georgsson fyller i:
– Nånstans tror jag vi som förening måste ta ett ansvar utifrån situationen. Vi har fått hjälp från kommunen och sponsorer och eftersom vi inte kan locka 2000 till ishallen var det här den lösningen som passade.
Hur kan ni öka publikintäkterna då?
– Vi jobbar med en del koncept, kringarrangemang och vi har sett ett positivt utfall på olika aktiviteter vi gjort under året och tror vi kan utöka det för att locka lite nya grupper av publik, säger Wiman.
Vad för koncept?
– En grej är såklart att skapa mer runt matcherna. Vi hade nyligen det här brudar, bubbel, babbel på Hyllan där vi fyllde hela lokalen med nya åskådare och vi hade en quiz för en tid sedan. Det lockar en grupp med människor som normalt sett inte är på hockey och det tror jag är rätt väg att gå.
Och på sponsorsidan, hur är tanken där?
– Vi jobbar med projekt med större sponsorer där man kan titta på nya samarbetsformer som är annorlunda gentemot vad vi gjort tidigare. I dagsläget har vi inga större sponsorer har sin bas utanför Västervik. Många företag är webb-baserade idag och det kan därför vara intressant att synas i Västervik ändå. Det är en ständig fight på sponsorsidan. Vi har många jättebra sponsorer som ställer upp men vi behöver förbättra intäkterna där.
Något VIK har kritiserats för tidigare är bristen på egna produkter och juniorer i representationslaget. Georgsson och Wiman får ge sin syn på den saken.
– En jätteviktig sak som man lätt glömmer är ansvaret mot ungdomar och juniorer. Klubben har fortfarande ett stort ideellt ansvar att ta med många aktiva ungdomar. Det är en långsiktig satsning, säger Wiman.
Georgsson:
– På ungdom och juniorsidan ser vi sen sex-sju år tillbaka att fler börjar spela hockey men det tar tid innan vi kan få upp dem i a-laget men juniorverksamheten har blivit bättre. När vi var i division ett och två skaffade sig spelarna ett arbete och blev kvar den vägen. Ska vi etablera oss i hockeyallsvenskan på sikt är det direkt nödvändigt med juniorer.
Vi återvänder till kapitalkravet. VIK ska alltså ha 2,5 miljon i eget kapital när bokslut görs sista april.
– Nåt systemfel nånstans, kan jag tycka, inleder Wiman innan Georgsson tar ordet.
– Hockeyförbundet saknar verklighetsuppfattning. Kravet tar död på klubbarna. Vi omsätter knappt 20 miljoner och ska (om några år) ha fyra miljoner i eget kapital, alltså 20%. Förbundet måste ut i verkligheten och se hur det ser ut. Jag tror det är uppe på bordet och det måste bli en förändring.
Wiman igen:
– En allsvensk klubb som rasar ut och ersätts med en klubb från division ett. Är det bra sätt varken sportsligt eller ekonomiskt? Det finns parametrar som jag inte tror är helt genomtänkta. Hoppas dom som styr kan ställa sig upp och erkänna att det blev fel och kika igenom det igen.
Georgsson:
– Jag är helt för att det ska va ordning ekonomiskt men det handlar om sunt förnuft. Gör det mer humant för föreningarna.
Tidigare säsonger har arenafrågan debatterats kraftigt. Den här säsongen har det varit ganska tyst i just den frågan.
Wiman:
– Vi vet att kommunen planerar för hela Bökensved-området och att de tittar på uppgradering av sportfaciliteter i kommunen. Det finns en grupp som försöker ta fram vägen framåt och en tidsplan. Nu på vårkanten kanske vi kan få ett besked för hur prioriteringarna ser ut och en tidsplan. Vi hoppas så småningom få veta.
Det ligger dock för långt fram i tiden och Georgsson håller fokus på det klubben kan påverka.
– Påverka det vi kan påverka och ta små steg framåt. Klarar vi av det här så är det "bara" 500 tusen plus året efter.