Här är VIK:s inledning i siffror

5 av 52 omgångar är avverkade för Västerviks IK. Sporten har synat siffrorna i inledningen.

Foto: Ilkka Ranta

Ishockey2019-09-30 17:00

Vi börjar med det grundläggande och viktigaste. Efter fem omgångar har VIK skrapat ihop sju poäng fördelat på en trepoängare, två tvåpoängare och så helgens två nollor.

Om vi dyker lite djupare i de tillgängliga siffrorna finns det en del intressant att sätta tänderna i. Vi fortsätter med det mer lättgreppade. Ishockey spelas till största delen fem mot fem och i den spelformen har VIK efter fem matcher –2 i målskillnad (5–7). VIK:s totala målskillnad är 11–11. Power play och box play ligger på par hittills då VIK har 3–0 i fem mot fyra och 0–3 i fyra mot fem. Två av VIK:s mål har gjorts i spel fyra mot fyra och det elfte på straff. Ett mål har också släppts in i fyra mot fyra. Det är 11–11.

Två viktiga statistiska moment är skottprocent, alltså andelen av skotten på mål som går in, samt räddningsprocenten, hur många av motståndarnas skott som räddas. VIK:s skottprocent ligger på 9,57 procent och räddningsprocenten på 91,73. Ganska normala siffror utslaget på en hel säsong. Ifjol, när VIK blev åtta, satte man 8,91 procent av skotten och 90,81 procentav motståndarskotten räddades. Generellt för ett mitten-lag brukar summan av skott- och räddningsprocent dra sig mot 100 procent. Nu är fem matcher egentligen för lite för att dra några definitiva slutsatser men vi kan kanske se tendenser.

Något som är intressant med VIK:s inledning är när målen kommer. Av de fem förstaperioderna VIK spelat har man inte vunnit en enda. Motståndarna har gjort första målet i samtliga matcher och VIK har spelat oavgjort i två förstaperioder och förlorat tre.

Däremot har man varit ruskigt starka i mittenperioden. Fyra av fem har vunnits och en har spelats oavgjord. I tredjeperioderna gäller samma rad som för första: två oavgjorda och tre förluster.

VIK har vunnit båda övertidsperioderna man spelat (mot Modo och Almtuna).

Det följer faktiskt samma mönster som ifjol då VIK vann flest andraperioder (22) och förlorade flest tredjeperioder (21).

Vi jobbar oss vidare mot spel i numerärt över/underläge. Förra säsongen landade VIK på 18,37 procent utdelning i power play vilket var elfte bäst i ligan. Boxplayspelet stannade på 79,47 procent, sjunde bäst i ligan. Summan av dessa blev 97,84. Jämför vi med fjolårets topplag (AIK, IKO och Leksand) hade de följande siffror:

AIK: 22,29 PP + 86,26 PK = 108,5.

IKO: 24,22+84,0=108,2.

LIF: 21,77+85,71=107,41.

Leveransen i dessa spelformer är ofta avgörande och givetvis går det att koppla till större spelarbudget, spetsigare spelare och så vidare men vi fokuserar på siffrorna idag. VIK har hittills 16,67+84,21=100,88.

Utvisningar, då. VIK har ådragit sig 22 stycken två-minutare hittills. Inga tior eller femmor. Bara två lag har drabbats av fler, men inte alla lag har spelat fem matcher.

Tekningar är man nästjumbo i med 45,8 procent av tekningarna vunna. På förbundets statistikhemsida finns också ett nytt moment som går på djupet med puckinnehav men de siffrorna verkar halta på sina ställen (även om VIK:s ser rimliga ut) så det är svårt att få en relativ känsla kring det just nu. Det siffrorna pekar på är dock att det under VIK:s matcher är jämnt fördelat sett till puckinnehav: 49-51 procent.

Skott på mål har i VIK:s matcher hittills varit relativt lågt. I snitt har VIK förlorat skotten med 23–26 hittills, i runda slängar.

Vi går vidare till de personliga siffrorna. Två backar (Binner och Johansson) är i topp i den interna poängligan med fem vardera. Därefter följer Ken Jäger på tre poäng, fyra spelare på två poäng, åtta spelare på en poäng med sju spelare som ännu inte hamnat i protokollet. Ingen forward har gjort mer än ett mål ännu. Individuell skottprocent avvaktar vi med tills vi har loggat fler matcher.

Istid, då, avslutningsvis. Det kanske mest spännande statistiska elementet. Hur använder Mattias Karlin/Mikael Johansson sina spelare?

På det stora hela ser det ut såhär, av de som spelat mer än en match:

Johansson och Binner spelar 21-22 minuter per match. Ullman och Lindström/Ersson spelar 20, Erik Gustafsson runt 17 och Anton Sundin cirka 9. Folin, som bröt premiären mot Modo, spelade 18:39 den matchen. Adam Plant loggade 14:08 mot Hästen i söndags.

På centersidan är det också jämnt: Krieger, Jäger och Bjerselius snittar alla över 16 men under 17 minuter. Fjärdecentern Westfält ligger på 10:39 i snitt.

Bland ytterforwards spelar Emil Alba och Darren Nowick mest, 17-18 minuter/match. Öhman, Wänghult och Oskar Pettersson 15-16, Nyström ligger på 12, Aterius, Elefalk och Randolph 8-10 minuter.

Siffrorna känns rimliga. Det är svårt att kräma ur 25+ minuter från backarna när det är match i princip varannan dag. Lägg till skadeproblematiken som varit så måste tränarna använda alla då serien är lång och spelschemat är krävande. Lite förvånande är att Erik Nyström bara ligger på tolv minuter. Hans senaste match, mot Hästen, spelade han bara 01:28 vilket givetvis drar ner snittet.

En snabb titt på övriga lag vittnar om att minuterna fördelas liknande i de flesta lag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!