Det saknas bollkänsla på många ställen

Nu ropas det så högt att jag tappar glädjen snart. De ändlösa diskussionerna dödar intresset och sporten.

De eviga domardiskussionerna dödar intresset för sporten tycker Jonathan Åhman.

De eviga domardiskussionerna dödar intresset för sporten tycker Jonathan Åhman.

Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN

Ishockey2019-10-26 17:15

Så var vi där igen. Domardiskussionen. Den har i fotbollsallsvenskan ältats otroligt, så till den grad att i stort sett varje intervju, studiosnack, inför-artikel och matchreferat kommit att handla om beslut från domare. Dit är vi på väg i hockeyallsvenskan också och jag är duktigt trött på det.

Mitt mantra har i jobbet som hockeyreporter, på gott och på ont, alltid varit att fokusera på sporten, spelarna och vad de vill åstadkomma på isen. Givetvis ställs det frågor om domaren vid uppmärksammade situationer (som den med Darren Nowick mot Södertälje, den kommer vi till strax) men i första hand ska det handla om det väsentliga: hur ska ett lag kunna besegra ett annat? Vad gör de i sin dagliga verksamhet? Varför är den spelaren plötsligt utanför laget, eller varför har han nu börjat göra mål? Ni fattar galoppen.

Den här säsongen har domarna hamnat extra mycket i fokus. Nu pratar jag om hockeyallsvenskan. Fyradomarsystemet har ifrågasatts från klubbledare, fans och spelare. Jag kan förstå kritiken mot det som företeelse. Alltså att man inte gillar det eller tycker sig se en försämring. Det tycker jag med, förresten. Samma sak gällande enskilda domslut. Jag håller långt ifrån alltid med domarna. Som det är just nu så skriks, twittras och Facebookas det om domarnas brist på känsla och spelförståelse. Återigen: jag förstår ofta åsikten, kan hålla med i vissa fall. Men det som inte ser bra ut i min värld är den öppna, direkta, okontrollerade kritiken och i vissa fall påhopp som riktas mot domare eller domslut från personer högt uppsatta i eller starkt förknippade med klubbar, eller för den delen när klubbars officiella konton börjar ge sig in i debatten och ta ställning. Ta det den rätta vägen, anser jag. Tänk ett varv till, hur motarbetad du än upplever dig att vara. VIK, till exempel, har tidigare hamnat i icke önskvärda situationer efter uttalanden i sociala medier, det gör inte klubben gott och i det läge klubben är behöver man varje pluspoäng man kan plocka. Det här tjafset ger åtminstone mig en bitter eftersmak.

Hade jag tyckt annorlunda om det var mina investerade kronor och timmar som stod på spel? Möjligt. Finns det mindre genomtänkta tweets i min tioåriga Twitter-tidslinje? Definitivt. De har dock blivit sällsynta sedan jag blev anställd som sportreporter, även om "mina tweets alltid är mina egna".

Nåväl: situationen där Nowick först får matchstraff för boarding och sedan anmäls till disciplinnämnden för att ha vält en domare.

Tacklingen är tuff, hård, ren. Den är inte sen och den är inte blindside. Oskarsson brakar in i sargen med ganska hög kraft. Fine. Tvåa för boarding. Efterspelet. Det blir gruff, spelare alibi-boxas, en domare ska in och sära på spelarna, Nowick vill med sin vänsterarm få in en smäll/dra ner SSK-spelaren och domaren går omkull. Det händer. Visst, domarna är fredade och när de går emellan ska det vara färdigt. Onödigt av Nowick men också olyckligt. Det är knappast så att Nowick försöker sänka linjedomaren. Förmodligen skickar ligan en signal nu och stänger av Nowick en radda matcher vilket i min bok känns hårt. Nowicks form är på uppåtgående och VIK behöver sannerligen hans insatser som hockeyspelare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!