Det är Twitterkontot @hockey_siffror som med data från Hockeyallsvenskan sammanställt grafer över tre viktiga moment som kan vittna om hur lags resultat står sig kontra prestation.
Kontot har kikat närmare på Corsi (andelen avslut som riktas mot ditt mål i relation till motståndarens), avslut från skottsektorn för och emot samt det som brukar kallas för special teams, alltså numerärt under- och överläge.
Vi börjar där. VIK är klart sämst i ligan i numerärt överläge med sina 11,27%. Boxplayspelet är på undre halvan, man är nia i den tabellen med 79,0%. Tittar vi på grafen framkommer det att VIK är enda lag i ligan som snittar under fyra gjorda mål i PP per 60 minuter i den spelformen. Närmaste lag är Tingsryd som ligger en bit över fem. Med den här grafen och de här siffrorna i åtanke är det en enkel slutsats att dra: här tappar VIK flest poäng mot sina konkurrenter. Först att ta ett exempel färskt ur minnet hade VIK sannolikt fått med sig minst en poäng om man utnyttjat något av de numerära överlägen man fick mot Mora i onsdags kväll.
Vi går vidare till Corsi-statistiken, en siffra som talar om hur spelet är förlagt utifrån avsluten som tas. Corsi tar med alla avslut mot mål, alltså de som går i mål, räddas, hamnar utanför eller över samt blockerade skott. I den här grafen är det data från fem mot fem-spel som visas. Där vill man generellt såklart ha en procent över 50, alltså fler offensiva försök än defensiva. Det har VIK, enligt dessa data. Man ligger någonstans runt 49 offensiva avslut per match i snitt och runt 45 defensiva. Liknande siffror visas i målen i spel fem mot fem: 69–58, VIK:s siffra först – ännu en indikation på att det är PP-spelet som gör att man inte ligger högre upp.
VIK:s skottprocent är strax under medel (9,45% av skotten går in, ligasnittet ligger på 10,21%), så hur kommer det sig att ett lag med positiv Corsi och en hygglig skottprocent är ett bottenlag sett till antal gjorda mål? Den stora anledningen är såklart PP-effektiviteten som vi avhandlade ovan men en annan faktor är skapade chanser i det som brukar kallas skottsektorn.
Matcher avgörs, förutom i special teams, framför målen brukar det sägas och utifrån den här grafen är det lätt att se varför VIK ligger exakt i mitten på tabellen, med en målskillnad på 0 och att man tagit i snitt hälften av poängen hittills. Låt mig förklara.
Den här grafen talar om att det endast är Vita Hästen som skapar färre chanser från skottsektorn per 60 minuters speltid. I den här delen av spelet är VIK klart och tydligt ett bottenlag.
Om vi vänder på det, däremot, ser vi att VIK är starka centralt i egen zon. Endast HV71 släpper till färre skott från skottsektorn per 60 minuters speltid. Så ur en defensiv synvinkel är VIK ett topplag.
Vad kan vi dra för slutsatser utifrån det här?
Dels visar det tydligt på VIK:s stora problem: det icke-fungerande spelet i numerärt överläge. VIK är i många delar av spelet ett lag för övre halvan men det är framåt det brister, dels då PP men också förmågan att ta sig in i heta lägen framför motståndarmålet. Utmaningen för Martin Gudmundsson och Niklas Czarnecki ligger i att skruva på lagets taktik och mentalitet där man får mer fart och kraft in mot kassen med fler högoktaniga chanser samtidigt som man inte tummar på den fina defensiven där man uppenbart är solida runt målvakterna.