Så påverkas idrottslivet av de höjda elpriserna

Elpriset har rusat i höjden de senaste månaderna och det påverkar alla i samhället inklusive idrotten.

Gamleby Ridklubbs Jennie Norström är orolig för hur de höjda priserna för elen och hästfodret ska drabba klubbens verksamhet.

Gamleby Ridklubbs Jennie Norström är orolig för hur de höjda priserna för elen och hästfodret ska drabba klubbens verksamhet.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Idrott2022-09-12 18:00

Flera föreningar i Västerviks kommun driver sina anläggningar i egen regi och där är kostnaden för elen en av de större utgifterna under året.

Det är inte bara höjda elpriser som har drabbat Gamleby Ridklubb och Västerviksortens Ryttarförening. Leverantörer av bland annat foder har också höjt priserna.

– Det är ingen hållbar lösning på sikt. Då kommer vi inte ha några föreningar kvar. Det är inte bara det höjda elpriset som drabbar vår anläggning, utan alla våra leverantörer har också fått ökade kostnader, säger Gamleby Ridklubbs Jennie Norström.

– Vi har skötselbidrag. Jämfört med när skötselbidraget sattes är det orimliga bidrag i förhållande till de prisökningar som är i dag. Det är inte i närheten av vad det kostar att driva en anläggning nu, säger Jennie.

Kommer ni tvingas att höja era avgifter?

– Vi har redan till viss del höjt avgifterna. Vi sitter i styrelsen och diskuterar hur vi ska göra. Våra elever kommer inte ha råd. Vi har varje vecka elever som slutar att rida, svarar Jennie.

– Vi har höjt våra avgifter, men det är inte bara på grund av höjda elpriser. Även kostnader för drivmedel och foder har gått upp, säger Christine Andersson, ordförande i Västerviksortens Ryttarförening.

Enligt Johanna Thörnkvist, verksamhetschef i VORF, är det svårt att säga i dagsläget om man har tappat deltagare på grund av de höjda avgifterna. Enligt Johanna är flera medlemmar som hyr stallplats vid VORF:s anläggning oroade över att priserna för stallplatserna kommer att höjas.

undefined
WTK:s klubbchef Anders Lindström menar det att finns en risk att klubben tvingas höja avgifterna efter nyår.

Westerviks Tennisklubb driver sin anläggning, Stefanhallen.

– Det kommer påverka oss jättemycket. Vi ska sättas oss ner i nästa vecka och diskutera hur vi ska kunna spara på elen, och även initiera en dialog med kommunen om det finns något att göra med driftsbidraget, säger Anders Lindström, klubbchef i Westerviks Tennisklubb.

Finns det risk för att ni tvingas höja avgifterna?

– Inte nu i höst, men kanske efter nyår finns det absolut en risk för det. Det är en svår situation, svarar Anders.

– Det var någon som sade att vi har en lika stor elräkning på vintern under en månad som vissa föreningar har i lokalhyra under ett helt år. Det var när elen var tre gånger så billig som den är nu, säger Anders Lindström.

Hos Västerviks Atletklubb, som hyr sina lokaler av Tjust Fastigheter, känner man just nu ingen större oro för ökade elkostnader.

– Det är ingen större risk att vi ska behöva höja avgifterna. Vi har elen via kommunens avtal och det är säkert bundet ett tag till. Vi kommer säkert få en ökning, men det kommer inte bli någon katastrof, säger Peter Johansson, ordförande i Atletklubben.

undefined
Västerviks Atletklubb hyr sina lokaler av Tjust Fastigheter och är inte speciellt oroliga i nuläget.

Hos Västerviks kommun är man medveten om den tuffa situation som föreningslivet kan ställas inför på grund av bland annat höjda elpriser.

– Vi har haft möte om det här när det gäller de föreningar som får bidrag från kommunen för att sköta sina anläggningar. Min tanke är att ringa runt till de föreningar som är berörda och höra mig för hur läget är. Vad tror man, och har man gjort några åtgärder själva som att binda sina elavtal, säger Anders Östlund, idrotts- och fritidsstrateg i Västerviks kommun.

Budgeten för 2023 är satt. Det kan bli något övergripande som kommunen måste jobba med inför budgeten 2024 när man ser omfattningen. Det kan bli som under pandemin där kommunen fick göra extraordinära insatser, att det kan bli fråga om det här också. Det är beslut som politiken måste ta.

undefined
Johanna Törnkvist, verksamhetschef för Västerviksortens Ryttarförening, har fått frågor från medlemmarna om priserna för stallplatserna kommer att höjas på grund av att elen har blivit dyrare.

Tjust Fastigheter äger flera av kommunens energikrävande idrottsanläggningar som ishallen, simhallen och bandybanan.

– Där har kommunen ett avtal med Bostadsbolaget som sköter och driftar anläggningarna. Elen ingår och på sikt kan det innebära att index för hyran ökar. Index har mer eller mindre varit plus/minus noll de senaste åren. Troligen kommer det bli en hyreshöjning, men i nuläget vet jag inte. Budgeten för 2023 ska vi göra en detaljbudget innan den 31 oktober och då vet vi mer åt var det lutar.

Finns det en risk att hallhyrorna kommer att höjas?

– Det kan bli en hyreshöjning för kommunen, men i dagsläget kommer det inte påverka föreningarna som hyr in sig. Det kan bli hyreshöjning inför 2023 eftersom det är beslutat att de ska räknas upp mot index, men det har vi inte behövt göra de senaste åren, svarar Östlund.

– Att höja hyror är aldrig populärt och politiken kan tycka något annat som istället tillför pengar i rambeskrivningen som innebär att hyrorna inte behöver höjas, säger Anders Östlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!