"Handbollskaravanen" är ett projekt, arrangerat av svenska handbollsförbundet, Idrottslyftet och Stadium, som går ut på att få så många barn i åldrarna 7–9 år att testa på handboll. Under de fyra år som projektet har varit igång har 1 500 lågstadieskolor besökts och över 180 000 barn finns dokumenterade i prova-på-listan.
– Vårt jobb är att försöka få barnen att börja spela i en förening. Sen kan föreningen söka bidrag från Idrottslyftet hos mig och så hjälper jag dem med att hitta instruktörer och annat, berättar Tony Carlsson medan han instruerar årskurs tre på Fågelbäret.
– Vår målsättning är att 20 procent av alla elever ska börja i en förening. Det är en hög siffra, men hittills har den hållit sig ganska bra. Sen är det föreningens jobb att få barnen att fortsätta spela.
Varje skola får tio bollar, 20 västar och handbollshäften av projektet för att få så bra förutsättningar som möjligt för att spela handboll i skolan.
Under besöket får barnen bli vän med bollen, spela match, precisionsskjuta på ett mål med en låtsasmålvakt och göra olika teknikövningar. Det skrattas och tjoas.
– Det här är ett härligt jobb. Vi får fantastiskt roliga kommentarer från barnen. En flicka kom fram till mig och sa: "om du undrar varför jag är så snabb så är det för att jag spelar fotboll", och så sprang hon runt i världens fart. En annan liten pojke sa att han hade fina skor för att de var av tysk kvalité. Man lever för såna kommentarer, menar Tony som själv har spelat handboll och även varit tränare på elitserienivå.
Maja Lundmark, nio år, kommer från Gotland och har bott i Västervik i två år. Hon är bra på många idrotter, men tycker att handboll är extra roligt.
– Jag har spelat i fem år och vill bli medlem i Västerviks handbollsförening nu. Roligast är att man får nya vänner och så tycker jag att jag är duktig också. Jag är bäst på att passa, skjuta och göra mål och så, säger hon.
Maja kommer att spela handboll. Håller statistiken i sig kommer 29 stycken av Fågelbärets 150 lågstadiebarn att göra henne sällskap.