Klubben är fast i för små lokaler

Med hundra barn på kö är intresset för att börja med gymnastik i Västerviks Gymnastikförening stort. Problemet är att klubben inte kan ta emot fler.

Västerviks Gymnastikförening skördade framgångar på Sydostmästerskapet i december ifjol.

Västerviks Gymnastikförening skördade framgångar på Sydostmästerskapet i december ifjol.

Foto: Privat

Gymnastik2023-02-09 07:00

– Det är fullt. Alla grupper och alla tider är fulla, säger Malin Köhler från klubbens styrelse.

Med 250 medlemmar – nästan bara flickor – är Västerviks Gymnastikförening en relativt stor förening lokalt. När man för ett gäng år sedan flyttade sina aktiviteter till sporthallen i Almvik för att kunna ha all utrustning framme fruktade man att medlemsantalet skulle minska. Resultatet blev tvärtom.

– Vi tappade en, om jag minns rätt. Det blev ett uppsving för oss och vi trivs jättebra här ute, säger klubbprofilen Bitte Björk.

Klubben tillhandahåller träning och tävling i både artistisk- och truppgymnastik och gör oftast bra ifrån sig på tävlingarna. Men i styrelsen finns en frustration.

– Vi sitter fast i ett slags moment 22, där vi måste bli fler för att få en större hall och för att bli fler måste vi ha en större hall. Vi kan inte ta in fler som läget är nu, säger Malin Köhler.

Kölistan är lång och väntetiden för att komma med i en av grupperna kan sträcka sig uppemot tre år.

– Det är tydligt att det finns ett stort intresse och som det är nu marknadsför vi oss inte över huvud taget, just för att vi inte kan ta emot fler. Hade vi marknadsfört oss hade förmodligen ännu fler velat börja, säger Köhler.

undefined
Bitte Björk.

Styrelsen i Västerviks Gymnastikförening är övertygade om att man hade klarat av att dubbla medlemsantalet. Den interna infrastrukturen finns.

– Problemet är hallen. Vi kan bara ha en grupp igång i taget som det är nu och vi har tvingats till egna lösningar på grund av begränsningarna.

Det man främst saknar är en så kallad hoppgrop som krävs för de mer avancerade hoppen men även ansatsbanan kortare och landningsmadrassen mindre än på tävling.

– Vi får börja ansatsen vid dörren, säger Malin Köhler och pekar mot ena hörnet.  

– Så det blir någon meter extra i alla fall.

Man har inget emot att vara i Almvik. Faktum är att man redan för ett par år sedan på eget initiativ och egna kontakter tog fram konkreta ritningar på hur en utbyggnad av den befintliga lokalen skulle kunna gå till.

– Därefter hade vi några bra möten med kommunen, ända tills de helt plötsligt sa att det inte var genomförbart. Då gick luften ur oss lite och vi har inte tagit tag i frågan sedan dess. Vi är inte klubben som skriker högst. 

Anders Östlund är kommunens idrotts- och fritidsstrateg. Han minns samtalen med gymnastikföreningen.

– Ja, det gör jag. Där och då kom vi fram till att det inte var det bästa alternativet. Om man ska bygga en sådan hall, specialanpassad efter en specifik idrott, ska den då vara i Almvik?, frågar han sig.

– Sen är det många föreningar som ropar efter bättre förutsättningar och fler hallar. Det är många stora investeringar som konkurrerar. Vi har exempelvis handbollen och innebandyn som vill ha fler och bättre tider. Allt går i etapper, nu är simhallen klar, arenan på Bökensved ska byggas och sen har vi planerat för en fullstor sporthall i Skogshaga. 

Östlund öppnar dock för en ny diskussion med Västerviks Gymnastikförening.

– Det kan vara läge för oss att sätta oss igen, de är välkomna att höra av sig. Klubben har visat en bra verksamhet i många år och vi vill såklart inte bromsa deras ambitioner. Vi kanske kan hitta en provisorisk lösning i en befintlig hall där de kan träna på de här specifika sakerna som det inte finns plats för i Almvik. 

Hoppgropar

Det finns tre olika typer av gropar som används i gymnastik.

Fasta gropar

Skumgropar

Höj- och sänkbar grop

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!