Det är Svenska golfförbundet (SGF) och Swedish greenkeepers association (SGA) som ligger bakom priset och syftet är att motivera Sveriges golfklubbar att omsätta golfens miljövision i praktiken och bli en förebild för andra.
"Natur- och miljöpriset är Golfsveriges största miljöutmärkelse och den vinnande golfanläggningen blir Årets miljöanläggning och erhåller ett miljödiplom samt 25 000 kronor att använda till miljöförbättrande åtgärder på anläggningen," skriver Svenska golfförbundet på sin hemsida.
2021 går priset till Loftahammars Golfklubb.
– Jätteskojigt! Vi är oerhört stolta över det här. Det är inte bara bra för golfbanan, det är en vinst för samhället också, säger klubbens ordförande Svante Gustafsson och utvecklar:
– Tack vare vårt samarbete med Västerviks kommun kan vi pumpa renat avloppsvatten från reningsverket som ligger i närheten till vår damm och använda det som bevattning av banan. Det var vi nog först i Sverige med. Nu är det några fler klubbar som gör så.
Annars hade det renade avloppsvattnet gått ut i Östersjön och på grund av att kväve och fosfor inte går att få bort helt kan det leda till övergödning.
– Det är en win-win-situation. Östersjön blir inte övergödd samtidigt som vårt gräs på banan växer bättre. Det är även en vinst ur ett ekonomiskt perspektiv då vi hade behövt köpa dricksvatten att vattna med annars och då hade det troligtvis lett till bevattningsförbud bland annat.
Vad ska ni göra för pengarna ni vinner?
– Förbundet vill att man använder det till något som har samma syfte som priset har så vi ska sätta upp laddstolpar för elbilar. Det arbetet är redan i sin linda. Vi har ju redan den så kallade golfströmmen, vår solcellspark vid driving rangen, där vi producerar vår egen el och som också bidragit till priset. Tanken är att vi ska kunna använda den till att ladda bilar med, förklarar Gustafsson och tillägger:
– Vi ska hämta ut checken vid festliga omständigheter på förbundsmötet kommande helg.
Kriterierna som golfförbundet och SGA använt sig av i bedömningen av Årets miljöanläggning är bland annat att det ska vara en god bebyggd miljö med god hälsa, rika naturmiljöer och levande kulturlandskap, ingen övergödning och en giftfri miljö, grundvatten av god kvalitet, begränsad klimatpåverkan och frisk luft, energi, avfallshantering och återvinning.