– Jag har gått där nere på Hamplan i flera år och tänkt att man borde kunna göra något här, samtidigt som Swedish Floorball Open men det har liksom inte blivit av. Förrän nu då, säger Farray.
Ja, i sommar är det dags. Första upplagan av Västervik Summer Games avgörs på Skeppsbrokajen i Västervik den 5-6 juli. Tävlingen är Crossfit-inspirerad och består av så kallade funktionella träningsövningar. Farray är dock inte ensam i projektet utan genomför det tillsammans med Fredrik du Hane. Fredrik bor och arbetar i Stockholm men har en sambo från Västervik och paret har köpt hus i stan.
– Jag och Daniel fick kontakt med varandra för över ett år sedan, då i samband med ett annat projekt som aldrig blev av. Sen förra sommaren började vi få en vision om Summer Games och började ta tag i det på allvar, berättar Fredrik.
Rollerna i duon är tydliga. Fredrik, tidigare professionell badmintonspelare och med över tio års erfarenhet från funktionell träning som coach och företagsledare, bidrar med sin erfarenhet från tävlingar runtom Europa. Daniel är den lokala profilen som sköter kontakten med potentiella samarbetspartners.
– Från att inte känna varandra till att höras nästan varje dag har det gått fort och jag tycker vi har kompletterat varandra ypperligt i det här, säger Fredrik.
– Allt har klaffat jättebra och vi har planer för framtiden redan nu. Vi har inte blivit avskräckta i det här arbetet, snarare tvärtom, säger Daniel.
Fredrik har tävlat i liknande upplägg i såväl Cypern som Frankrike, men aldrig arrangerat en tävling hemma i Stockholm.
– Det skulle inte gå att göra lika bra där. I större städer hamnar man ofta utanför city, i nån lagerlokal eller arena. Här har vi ett koncept där tävlingen såklart är i fokus men det är en möjlighet att ta del av allt annat som händer och det sker mitt i stan, säger Fredrik.
– Vi ser det som en möjlighet för familjer att göra det till en semestertripp, kanske onsdag till söndag, där man tävlar på dagen och sen njuter av stan på kvällen. Innebandyturneringen pågår samtidigt med konserter två kvällar i rad, säger Farray.
Själva tävlingen kommer att delas in i två klasser. Nybörjare och intermediate. Därefter kan man tävla i par om kille/kille, tjej/tjej eller mixat.
– Vi hoppas och tror att många kommer vilja göra sin första tävling. Vi är positivt överraskade av antalet nybörjare som anmält sig hittills. Vi har gjort en kravprofil för de båda klasserna där tanken är att man ska kunna göra alla moment i nybörjarklassen.
– I intermediate-klassen har man kommit lite längre i sin träningsresa och är mer van vid att gå på händer, klättra i rep eller slänga sig i riggen.
Hur ser träningskulturen i Västervik ut?
– Den är stark i stort och även inom funktionell fitness. Crossfit Västervik startade den kulturen för fem-sex år sedan och den har bara vuxit sedan dess. Vi har många gym och många som tränar. Kanske inte på elitnivå men det är bredden vi riktar oss till i år, säger Daniel.
Vill man hellre tävla individuellt finns den möjligheten.
– Där har vi valt bort nybörjarkategorin för vi tänker att man helst vill vara i par om man ska göra sin första tävling. Vi har en öppen seniorklass 18-35 år och Masters-klasser i tioårsintervaller, 35-44 och 45-54. Är man äldre än så får man givetvis vara med också, säger Fredrik.
Duon räknar med att mellan 100 och 200 tävlande anmäler sig.
– 100 var nog i lägsta laget. Vi är jättenöjda med hur många som anmält sig redan men tror att proppen kommer gå ur om ett tag när solen börjar titta fram. Vi har fått in anmälningar både lokalt och från andra städer i Sverige.
Hur ska man förbereda sig för Västervik Summer Games om man blir sugen på att ställa upp?
– Många skräms nog av nidbilden av Crossfit eller funktionell träning, att det är köttiga killar i bar överkropp som kastar skivstänger. Så var det säkert men för 15 år sedan och det är något den här typen av träning och tävling får leva med, säger Fredrik och fortsätter:
– Om man håller igång och tränar är man bra förberedd för det här men många underskattar sig själva. Ofta är den stora tröskeln att faktiskt ta sig till gymmet och träna. Gör det du brukar göra och addera en sak, till exempel dubbelhopp med hopprep.
Intervjun genomförs i Tjust Rehabs lokaler och utanför pågår ett gruppträningspass. Daniel Farray fyller i:
– Om vi tittar på de 20 personer som deltar i passet här utanför just nu skulle de allra flesta kunna vara med i vår tävling. Det är samma pass fast i tävlingsform. Kan du hoppa på låda på passet kan du göra det på tävling.
Men är det inte specifika moment som är väldigt tekniskt svåra?
– Det är därför vi har den här kravprofilen. Ingen ska känna att de inte kan genomföra tävlingen. Kan man göra åtta av nio moment så kommer det att gå bra, det kommer inte att vara de mest komplexa övningarna. Utmanande men välkomnande, säger Fredrik.
– Man tävlar ju i lag också så om man inte klarar ett moment kan kompisen göra till exempel alla pull-ups, säger Daniel.
Med drygt tre månader till tävlingsstart tror de att tävlingen kan fungera som en morot för många.
– Att ha något att träna mot är jätteviktigt. Det kan hända mycket på tre månader. Kan du inte göra dubbelhopp med hopprep så klarar du det om tio dagar om du ger dig fasen på det.
– Sen är alla olika. En del är säkert oroliga för att "göra bort sig" på hemmaplan. Men du gör väl inte bort dig för att du tränar? Det ska vara roligt att göra något tillsammans och inte ångestfyllt.
Själva tävlingsplatsen, eller riggen, kommer att löpa parallellt med vattnet och bestå av 10 banor där varje bana är cirka 150 centimeter bred.
– Det kommer bli häftigt, säger Fredrik.
– Jag måste säga att jag är ödmjukt tacksam för de lokala företagen som har gått in och sponsrat. Vi har valt att sälja namnen på alla banor till företag och alla är sålda, det är nästan så vi har fått säga nej till några. Vi har oerhört fint samarbete med det lokala näringslivet där många har velat hjälpa till och det är jag väldigt tacksam för.
– Till exempel Tjust Rehab, där vi är idag, har hjälpt oss jättemycket genom att låna ut utrustning.
Var i processen är ni nu?
– Vi håller på att få in funktionärer som vill hjälpa till under tävlingen. Många är nyfikna på tävlingen men vill inte vara med själva utan hjälper till med saker runtomkring istället. Det är vi väldigt glada för men vi behöver bli fler, säger Daniel Farray.