Ska förbättra tiden på Karhu run

Ett gäng instruktionspass är inplanerade. Lars Jörbrink ska hjälpa Mikael Sönne att slå personligt rekord på Karhu run.

Lars Jörbrink ger tips om hur Sönne ska kunna förbättra sin löpning.

Lars Jörbrink ger tips om hur Sönne ska kunna förbättra sin löpning.

Foto: Ilkka Ranta

friidrott2016-04-05 11:42

Mikael Sönne motionerar några gånger i veckan och har sprungit Västerviks stadslopp Karhu run ett par gånger tidigare. Nu utmanar han sig själv att bli en bättre och snabbare löpare fram till den 11 juli. Till sin hjälp har han den förre landslagslöparen Lars Jörbrink.

Första träffen ägde rum vid Gymnasiets friidrottsbana en eftermiddag. Där diskuterades kortsiktig och långsiktig målsättning.

– Mitt mål är att vara snabbare än vad jag var förra året när jag sprang de 6,2 kilometerna på 32,55. Det var ett bra lopp för mig med bra förutsättningar, och jag fick ut vad jag hade.

– Viktiga faktorer som styr hur snabbt vi kan gå fram är träningsbakgrund, ålder och hur den fysiska statusen ser ut just nu, berättar Jörbrink och ställer en del frågor till Sönne.

Innan duon beger sig ut på löparbanan ger Lars några tips för att få en effektivare löpning där man rör sig så naturligt och avslappnat som möjligt för att förbruka mindre energi.

– Det handlar mycket om teknik och hållning, så kallad löpekonomi. För att orka hålla i en god teknik krävs bålstyrka, något många glömmer när de tränar styrka och rörlighet.

För att undvika skador ska man skynda långsamt och träna regelbundet.

– Det man bygger upp på tre månader är borta om man vilar i en månad. Det finns inga genvägar, utan det gäller att träna tre, fyra pass i veckan om det här ska bli roligt, menar Jörbrink.

Mikael Sönne springer cirka tre gånger i veckan och kör styrketräning hemma med olika kroppsövningar.

– Jag gillar inte att ta ut mig, utan lufsar mest när jag springer, säger han.

– För att du ska bli bättre måste du ta ut dig och bryta ner kroppen, för att sen bygga upp den under vilan med rätt sömn och kost, kontrar Jörbrink.

Duon går ut på löparbanan och Sönne får börja med att jogga ett varv.

– Det ser inte så tokigt ut rent löpekonomiskt. Du studsar inte upp och ner, vilket är bra. För att få mer driv och fart ska vi lägga in tripping och skipping där vi jobbar med armarna mer och drar upp knäna ordentligt. Ta med det i uppvärmningen, säger Lars Jörbrink och visar hur man gör.

– Sex kilometer är ganska kort, så det gäller att få ett driv i steget så att man ska kunna öka farten.

Karhu run går på asfalt och Mikael Sönne undrar om han då ska träna på samma underlag.

– Det bästa är att variera underlag, tycker Jörbrink.

Period 1 är inledd för att komma igång. Period 2 startar i maj, och det är den viktigaste perioden där även backträning ingår.

Mikael Sönne har en spännande och fysiskt utmanande resa framför sig.

Period 1

3–4 pass per vecka.

1) 30–40 minuters lätt löpning, 60–70 procent av max, ska kunna prata när du springer.

2) Längre pass. 40–50 minuters löpning. Första 20 minuterna joggar du, sen ligger du på 80–90 procent av max - strax under mjölksyrenivå - och får mer flås och ska inte kunna prata när du springer.

3) Lättare löpning i cirka 60 minuter, 50–60 procent av max. Inte för snabbt då det ska kännas bra, att du skulle kunna springa mer efter 60 minuter.

4) Intervallträning. Exempelvis 3 x 1 000 meter där du springer 80–90 procent av max och vilar i cirka tre minuter mellan varje.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!