Otmane kom till Sverige 2016 som flykting från Marocko. Efter några flyttar så hamnade Otmane i Verkebäck innan flyttlasset gick vidare till Stockholm.
Nu är Otmane tillbaka på ostkusten och bor hos vännen Christian Svensson i Gunnebo.
– Jag trivs riktigt bra i Gunnebo eftersom jag har flera vänner där. Det var en erfarenhet att bo i Stockholm och där jag fick chansen att träna med de bästa i Sverige, men jag njuter av lugnet som är här, säger Otmane Nait Hammou.
Redan när Otmane kom till Sverige visade han vilken duktig löpare han var och det blev segrare i flera tävlingar, bland annat i Karhu Run.
De senaste åren har Otmane satsat på 3 000 meter hinder och det är inget han ångrar.
– 3 000 meter hinder var en helt ny distans för mig. Jag har fått bra inspiration från Napoleon Solomon som är Sveriges bästa hinderlöpare.
Sin första start på 3 000 m hinder gjorde Otmane i Sollentuna 2018.
– Efteråt konstaterade jag att behövde lägga upp en seriös plan för att jag skulle kunna förbättra mig för det finns ingen gräns för mig.
Vid VM i Doha i höstas tävlade Otmane för Refugee Team. Han blev utslagen i kvalet på tiden 9.30,17.
– Ärligt när jag gör tillbakablickar på detta ögonblick så blir jag väldigt känslosam med tanke med allt hård träning som jag har lagt ner. Nu fick jag äntligen betalat för all tid jag har lagt ner. Detta betydde väldigt mycket för mig med tanke på alla personer som har stöttat mig på vägen, berättar Otmane Nait Hammou.
Nu laddar Otmane om för årets idrottshöjdpunkt som är sommarens olympiska spel som avgörs i japanska huvudstaden Tokyo.
– Det är min dröm. Jag kommer lägga all min kraft på att komma till start i OS. Jag har en stor chans att komma med eftersom jag är en av topp fem idrottare i världen när det gäller Refugee Team samt att jag gjorde bra tider förra året.
Flera tävlingar och läger väntar i förberedelserna. Närmast ett läger som Internationella Olympiska Kommittén arrangerar i Doha i slutet av mars för de deltagarna som tillhör Refugee Team.
– Under lägret i Doha finns möjligheten att jag får träffa min mamma för första gången på fem år. IOK kommer att hjälpa mig med detta.
Otmane har ett uppehållstillstånd i Sverige och han vill gärna bli svensk medborgare. För att detta ska verklighet krävs ett heltidsjobb.
– Jag vill bli en del av det svenska samhället, men för att bli det behöver jag ett jobb, konstaterar Otmane Nait Hammou.