Västerviks brandmän är bäst i Sverige

Västerviks brandpersonalstyrka åkte till Stockholm för att spela slutspel i Brand-SM, och som de gjorde det. Det slutade med ett SM-guld. "Häftigt", tycker Andreas Ekberg.

Brandkårens IF vann SM-guld. Stående från vänster: Jonas Helge, Albin Bytyqi, Robert Hagelin, Jimmy Svensson, Christoffer Olsson, Daniel Fristedt. Sittande från vänster: Simon Karlsson, Andreas Ekberg, David Pettersson, Victor Wessman, Oscar Dahl.

Brandkårens IF vann SM-guld. Stående från vänster: Jonas Helge, Albin Bytyqi, Robert Hagelin, Jimmy Svensson, Christoffer Olsson, Daniel Fristedt. Sittande från vänster: Simon Karlsson, Andreas Ekberg, David Pettersson, Victor Wessman, Oscar Dahl.

Foto: Privat

Fotboll2023-08-31 10:28

Tidigare i somras kvalificerade sig Brandkårens IF, Västervik till slutspel i sjumannafotboll i Brand-SM efter att ha slagit Jönköping med 3–1. På onsdagen var det dags för slutspel i Stockholm där Luleå, Storstockholm och Helsingborg väntade.

Final four spelades i en rak tabell där alla mötte alla i matcher om 2 x 20 minuter.

– Vi hade ingen aning om vilka lirare vi skulle möta, men vi sa att vi skulle spela efter våra förutsättningar och på sjumanna krävs det inte så mycket för att ha lite stolpe in, säger Andreas Ekberg.

undefined
Albin Bytyqi blev ende målskytt när Storstockholm besegrades.

Första hindret var Storstockholm, vilket blev en tuff och jämn match.

– En klassisk förstamatch där lagen kände på varandra och låg rätt, menar Ekberg.

Efter en mållös första halvlek blev Västerviks lagkapten Albin Bytyqi matchens ende målskytt när han slog in 1–0 på en frispark.

– Ett slumpmål egentligen. Det var inget superskott eller otagbart, men bollen slank in och då kunde vi ligga kvar defensivt. Målet var att inte börja med en förlust, så det var skönt att det blev så, tycker Ekberg.

undefined
Brandkårens IF besegrade Helsingborg med 2–0.

Mot Helsingborg var det inte lika hårt. Jonas Helge gav Västervik ledningen med ett rungande skott utifrån redan efter fyra minuter.

– Skönt att ta ledningen och kunna spela utan press. Helsingborg kändes lite trötta och slitna efter sin första match samtidigt som vi spelade stabilt, höll i bollen och passade runt inom laget så att vi kunde vila och spara energi, säger Andreas Ekberg som sen kunde utöka till 2–0.

– Det var ett svagt skott utanför straffområdet som gick mitt på mål där målvakten tappade in bollen, berättar Oscar Dahl.

– Haha. Det var ganska hårt men det gick mitt på målvakten och blev en klassisk tvål mellan handskarna, tillägger målskytten som även ville hylla lagets målvakt Robert Hagelin.

– Han spelade jättestabilt med många fina räddningar.

undefined
Jonas Helge var stabil när man spelade 2–2 mot orangeklädda Luleå, vilket räckte till guld.

I sista matchen mot Luleå krävdes minst oavgjort för att Västervik skulle vinna guld. För Luleå krävdes seger för att de skulle ta hem guldet.

– Det var nervöst och de hade en lurig forward som fick ett bra läge nästan direkt, säger Ekberg.

Men första halvlek var mållös och matchen var rejält tajt och spännande.

Tidigt i andra tog Västervik ledningen genom en snygg styrning av David Pettersson framför mål.

– Då kändes det riktigt bra, men så kvitterade de strax efteråt och då blev det lite jobbigt eftersom ett slumpmål hit och dit kan bli så avgörande.

En stund senare utmanade Andreas Ekberg Luleås försvarare och revs ner i straffområdet. Straff till Västervik.

– Jag låg kvar en liten stund då det gör lite ondare på konstgräs och när jag ställde mig upp hade redan Daniel Fristedt gjort sig redo för att slå straffen. Han slog in den säkert så jag sa inget. Hade han missat hade jag sagt att han snodde min straff, haha.

– Det kändes klart när vi gjorde 2–1, men när de kvitterade med 90 sekunder kvar blev det lite darrigt. Så skönt när slutsignalen gick, säger Ekberg som därmed blev svensk mästare i Brand-SM.

– Riktigt kul. Det är inte många som kan skryta med att de har vunnit SM-guld. Det var bra uppstyrt på Grimstad IP med mycket folk. En jätterolig dag helt enkelt. Tyvärr hade vi ett gäng som skulle jobba dagen efter så vi fick skippa banketten på kvällen. Men vi ska fira det här med något galej ändå, säger Ekberg och berättar att SM-bucklan finns på brandstationen i Västervik.

Tack vare segern blev Brandkårens IF kvalificerat till de nordiska mästerskapen i Helsingfors 2024.

undefined
Oscar Dahl och lagkaptenen Albin Bytyqi med SM-guldbucklan.
Svartklädda Brandkårens IF vann SM-guld
Svartklädda Brandkårens IF vann SM-guld
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!