Vårsäsongen är slut i lokalfotbollen – Här är den bästa elvan

Säsongen är långt ifrån över och ingen tabell är ännu spikad. Men trots detta har ett gäng spelare stuckit ut under våren.

Krönika Åhman

Krönika Åhman

Foto: Arkivet/Rikard Nilsson/Magnus Strömsten/Jonathan Åhman

Fotboll2024-07-12 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lite mer än hälften av matcherna har spelats och lagen är på ett välförtjänt sommaruppehåll. Ett bra läge att sammanfatta hur säsongen har gått alltså. Nedan följer en startelva med en 4-4-2-uppställning med de spelare som har imponerat mest så här långt, enligt mig. Av solklara anledningar så består laget i huvudsak av spelare från Hjorted-Totebo och IFK Västervik då dessa lag har presterat bäst av alla lag i kommunen fram till uppehållet.

Målvakt: Albin Liffner, IFK Västervik.

“Liffa” har visat att han fortfarande håller som kommunens bästa målvakt. Statistiken säger allt. Nio insläppta mål på tretton matcher. Visst, han har en stabil och bra backlinje framför sig, men pondusen som finns bakom backlinjen är enormt viktig. Åtta hållna nollor så här långt in på säsongen.

Högerback: Rasmus Abrahamsson, Hjorted-Totebo.

Kom från VFF inför denna säsong tillsammans med många andra och har imponerat trots bra konkurrens med Alex Laine på sin kant. Visade redan i fjol att han är att räkna med både defensivt och offensivt. En nyckelspelare i Jimmy Svenssons lag.

Mittback: Nils Alfonsson, IFK Västervik.

Statistiken säger allt, precis som hos Liffner. Nio insläppta mål på tretton matcher. General i seriens bästa defensiva lag. Styr backlinjen med sin rutin. Att han också tryckt in två mål på köpet visar att han även är ett hot på offensiva fasta situationer. En kandidat till vårsäsongens spelare, helt klart.

undefined
Nils Alfonsson har dominerat i backlinjen denna säsong. Bilden är från en tidigare säsong.

Mittback: Fabian Ring, Hjorted-Totebo.

Om Alfonsson är ledare i IFK:s backlinje så är Ring det i H/T:s. Styr och ställer där nere som om det vore hans andra hem. Har spelat varenda match denna säsong för nykomlingen i “femman” och laget har bara släppt in elva mål på sina tretton matcher. Ingen blev gladare än Ring när H/T slog IFK i slutet av våren. Brinner för sin klubb och en nyckelspelare för sitt lag.

Vänsterback: Elias Hallberg, Hjorted-Totebo.

En uppstickare i sådana här sammanhang. Har deltagit i alla H/T:s tretton matcher såhär långt in på säsongen och har imponerat på mig de gånger jag har varit på plats. Trycker upp offensivt när det passar, men gör även det hårda och tråkiga jobbet defensivt. Har säkerligen några assist på kontot som inte syns digitalt. 

Central mittfältare: Mehmet Ali Tekbas, Hjorted-Totebo.

Tekbas måste ha flest löpmeter av alla i kommunen under denna vår. Är överallt på planen och levererar allt som oftast. Han har stått för två mål på tretton matcher såhär långt in på säsongen, men det är inte där han har sin spets. Han finns alltid tillgänglig för sina lagkamrater och vill ha mycket boll. Styr och ställer på mittfältet.

Central mittfältare: Oscar Eriksson, Tjust IF.

Wow, vilken vårsäsong Eriksson har gjort. Bär Tjusts mittfält på sina axlar under en vårsäsong där laget hakar på i toppen. Vinner bollar, delar ut passningar och gör numera också mål. Ett perfekt ansikte utåt för citatet “leading by example”. Har också smällt in nio mål på tretton matcher. Helt klart en kandidat till guldbollen.

Högerytter: Tom Nilsson, Hjorted-Totebo.

En legend i Hjorted-Totebo. Har fortsatt leverera under Svensson, precis som tidigare. Kämpar oerhört hårt för laget och fortsätter att ösa in poäng säsong efter säsong. Har gjort sju mål på tretton matcher såhär långt in på säsongen. Är garanterat en av de första namnen som tränaren skriver ner när en startelva ska bestämmas. 

Vänsterytter: Viggo Rutfjäll, Västerviks FF.

Har i ett rejält hackande VFF levererat offensivt. Har smällt in åtta mål på elva matcher och utan Rutfjäll och Grönwall hade vägen upp till säker mark varit längre. Kan spela på båda kanterna men även som nia, vilket ger tränaren Magnus Eriksson fler alternativ i offensiven. Rutfjäll måste fortsätta att prestera på samma nivå offensivt för att VFF ska hålla sig kvar.

undefined
Viggo Rutfjäll har gjort det bra i VFF under vårsäsongen.

Forward: Simon Sandholm, Hjorted-Totebo.

Den gamla Sandholm har vaknat igen efter en tung säsong i VFF i fjol. Öser in mål hos H/T. Nio mål på åtta matcher säger allt. Kan ibland se halvloj ut, men när bollen går in på offensiv planhalva så vaknar han till och ser till att alltid få bollen i farliga lägen. Helt klart en av huvudanledningarna till H/T:s resultat som nykomlingar.

undefined
Simon Sandholm har varit tungan på vågen för H/T:s offensiv under vårsäsongen.

Forward: Kliton Bakiu, IFK Västervik.

Är väl i grunden ingen utpräglad forward, men har trots detta gjort nio mål på tolv matcher. Är viktig i all offensiv hos IFK denna säsong. Tar emot boll, fördelar och är ofta den som också avslutar. IFK har ett väldigt brett lag med många bra spelare men Kliton är tungan på vågen i det offensiva spelet. Har verkligen visat sig från sin bästa sida denna säsong.

undefined
Kliton Bakiu leder IFK Västerviks interna skytteliga.

Avbytare:

Hampus Jakobsson, BOIF.

Jakobsson har verkligen imponerat för BOIF i “sexan” i år. Har tryckt in fyra mål på nio matcher denna säsong från sin position på kanten i BOIF:s tremanna-anfall. Om BOIF ska kunna rå på Hebe i toppen av tabellen så krävs det att Jakobsson fortsätter att leverera. 

Anton Ekberg, Överum.

Efter två tyngre säsonger i VFF så har Ekberg hittat hem till Överum och där levererar han som vanligt. I ett Överum som har haft en tung säsong såhär långt så är han en av få ljusglimtar. Åtta mål på tio matcher såhär långt och då är det också värt att nämna att Överum bara har gjort 18 mål totalt.

undefined
Anton Ekberg här i VFF:s tröja har gjort större delen av Överums mål denna säsong.

Elias Swärd, Ankarsrum.

Har spelat på i stort sett varenda position för Ankarsrum under denna säsong och gjort det med bravur. Har spelat en stor roll i att AIS hakar på i toppen. Detta gör Swärd i ett lag som knappt fanns för fyra månader sedan. Går under radarn då han inte öser in poäng.

Herman Grönwall, Västerviks FF.

Har precis som Rutfjäll presterat bra i ett VFF som har gått tungt så här långt in på säsongen. Han utgår även från båda kanterna, men är också ett alternativ som en central forward. Ligger ett mål bakom Rutfjäll i den interna skytteligan med sju mål på elva matcher. En nyckelspelare för VFF i kampen mot ett nytt kontrakt.

Victor Karlsson, Ankarsrum IS.

Han har gjort sju mål på tio matcher trots att han knappt tränar. Spelar i en fri roll i Ankarsrums IS och då levererar hans vänsterfot poäng. Hade med sin skickliga vänsterfot kunnat spela ännu högre upp i divisionerna om träningssuget hade funnits. En nyckelspelare för Ingström i AIS.

Albin Kito, Hjorted-Totebo.

Började säsongen på en kant och fick det inte att lossna helt. Flyttades sedan in centralt i någon form av central offensiv mittfältare av Jimmy Svensson, då har det smällt rejält. Hotar ofta med sin fot på offensiva fasta situationer. Tar mycket ansvar trots sin ringa ålder. Jag tror att åren i VFF och IFK gjorde mycket för Kito som nu är en av kommunens framtidshopp i fotbollen.

Jonathan Fält-Öhr, IFK Västervik.

Fält har under många säsonger visat att han är en av kommunens bästa fotbollsspelare och det är han fortfarande. Styr och ställer på sin kant där han både försvarar och attackerar med bravur. En oerhört viktig person i IFK:s omklädningsrum med sin hesa stämma. Hade detta lag behövt en lagkapten så hade det varit Fält-Öhr.

IFK:s skyttekung Kliton Bakiu är ödmjuk efter han och hans lags vårsäsong. Med sina nio mål har han varit bidragande till att laget leder "femman:

– Jag är ingen utpräglad målskytt egentligen. Men det har blivit mitt jobb lite nu när jag spelat forward. Vi har massor med målskyttar i vårt lag och målen sprids ut på de flesta. Men visst, jag har gjort några och det är alltid roligt. Men fotboll är en lagsport, sa Bakiu efter en match tidigare i våras.